Annons
Annons

Tredjeplats med mersmak avslutade Idamarias internationella WE-år

Ida-Maria Johansson har vunnit tre raka SM-titlar i Working Equitation. Nu siktar hon mot EM 2024.

Foto: Bildbyrån

EM i Working Equitation 2024 avgörs i Tjeckien och ett svenskt team åkte dit redan den här hösten för att förbereda sig. Bästa blågula ekipage var Idamaria Johansson och Hoxi.
– Vi kan ännu mer, men jag är glad att vi har så hög lägstanivå, säger WE-stjärnan som slutade trea men som siktar ännu högre.

Idamaria Johansson hade sällskap av Maria Sawe, Johanna Nygren, Anna Bohme Graneskog och Therese Edlund. Med placeringarna sex, sju, åtta och nio av tolv startande byggde Sverige vidare på sitt breda och allt starkare WE-lag.

– Vi har en fantastisk bredd. Ingen överträffade sig själv den här gången men vi gjorde ett bra resultat som visar att vi är med, säger landslagsledare Kajsa Ekedahl.

Idamaria Johansson och Hoxi vann tidigare i år sitt tredje raka SM-guld och tog sig alltså också upp på pallen vid tävlingarna Pedro Torres Academy Cup LOWE Oboriste på tjeckisk mark 29 september – 1 oktober. De slutade på totalpoängen 30 fördelade på 11 i dressyren, tio i tekniken och nio i speedmomentet.

– Med lite distans till det så är jag nöjd men det var inte vår bästa tävling. Det var något på arenan som gjorde honom spänd och jag behövde övertyga lite i stället för att han hela tiden var med mig som ha brukar. Han var lite tveksam till att gå över bron exempelvis, säger Idamaria och syftar på ett av de hinder som ingår i teknikmomentet.

Jag ska bara lita på att vi hittar en bra känsla där och då.

Exakt på vilken tävlingsplats i Tjeckien som 2024 års EM ska avgöras är inte fastslaget men en trolig arrangör är platsen där de just varit.

– Jag ska hitta ett sätt att förbereda oss eftersom han var lite spänd just här. Men samtidigt behöver man också släppa det så att inte spänningen sitter kvar i mig. Jag ska bara lita på att vi hittar en bra känsla där och då, säger Idamaria Johansson.

Vi ska ut och tävla internationellt, bygga rutin och utvecklas. Utvecklingen går fort i WE och vi måste fortsätta vässa oss.

Mer än tio ekipage är i nuläget kvalificerade att representera Sverige på kommande EM. Landslagsledare Kajsa Ekedahl blickar gärna framåt mot 2024.

– Att vara kvalad och att platsa i laget är långt ifrån samma sak. Vi har så bra ryttare så det krävs mer än att vara kvalad. Det kommer att vara tufft att ta en plats, tuffare än vid VM i Frankrike 2022 till exempel, säger hon.

Sverige går framåt i Working Equitation med det gör också övriga nationer.

– Nu har vi 10 månader på oss inför EM. Vi ska ut och tävla internationellt, bygga rutin och utvecklas. Utvecklingen går fort i WE och vi måste fortsätta vässa oss, säger landslagsledare Kajsa Ekedahl.

Fullständiga resultat Tjeckien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer och Working Equitation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt