Annons
Annons

Tredje raka SM-guldet för WE-drottningen

Idamaria Johansson och Hoxi var överlägsna segrare på SM i Working Equitation 2023.

Foto: Ulrika Rosenqvist, www.urfoto.se

I helgen vann Idamaria Johansson Folksam SM i Working Equitation och hon sitter kvar på tronen som bäst i Sverige, för tredje året i rad.
– Väldigt roligt, man kan aldrig ta ett SM-guld för givet, säger Idamaria som vann tillsammans med Hoxi.

Hon har vunnit samtliga SM som avgjorts för seniorer och i år var segermarginalen för Idamaria Johansson och Hoxi från Strängnäsbygdens Ryttarförening 9 poäng ner till silverekipaget Sara Nissling med Elvin B från Linköpings Fältrittklubb. Bronset gick till Therese Edlund med Aragorn GE från Surahammars Ryttarförening. Mästerskapet avgjordes i Svår klass.

En klar vinst som kändes trygg och rolig men samtidigt vet jag att de andra är bra och det krävs ju att man rider utan missar.

Mästarekipaget vann samtliga tre momenten i tävlingen; dressyr, teknik och speed medan övriga topplaceringar fördelades på olika ryttare och därmed syntes totalsegern vara ohotad.

– Det var en klar vinst som kändes trygg och rolig men samtidigt vet jag att de andra är bra och det krävs ju att man rider utan missar, säger den nykorade svenska mästaren.

Hon är överlag nöjd med planen som tog henne till guldet.

– Tekniken kändes bra för där la jag upp en plan där jag ville ha mer energi i ritten och att det inte skulle vara alltför avspänt. Speeden ville jag rida så fort jag kunde utan missar och det tycker jag också att jag lyckades med. Sedan vad gäller dressyren så ser jag i efterhand att det var många saker som var bra men just efteråt var jag lite besviken för det fanns vissa mindre missar jag borde kunnat undvika, som exempelvis ett omslag i en galoppökning, säger Idamaria som tävlar för.

Vi behöver bli starkare överlag, halterna kan bli mer stabila och styrkan i piruetterna kan bli bättre. Och vi behöver bli snabbare i speeden.

Närmast väntar en internationell tävling i Tjeckien som förberedelse inför nästa års EM i samma land. Och även om hon har varit överlägsen i SM-sammanhang så har hon siktet fast inställt på att fortsätta utvecklas.

– Vi behöver bli starkare överlag, halterna kan bli mer stabila och styrkan i piruetterna kan bli bättre. Och vi behöver bli snabbare i speeden, säger Idamaria Johansson.

Det var Vetlandaortens Ryttarförening som stod för mästerskapsarrangemanget som inte bara innehöll SM för seniorer utan också Riksmästerskap. För young rider vann Emilia Holmlund med Little Dusty Wind från Gagnefs Ridklubb och för juniorer heter riksmästarekipaget Emmelina Folkung och Ernst Rolex som representerar Katrineholms Ryttarförening. Riksmästare för seniorer blev Linnéa Lycke med Guadalquivir från Örebro Hästsällskap.

– Arrangemanget var väldigt trevligt på en fin anläggning. En väldigt bra helg har vi haft, säger Idamaria Johansson.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt