Annons
Annons

Svenska WE-mästerskapet viktig värdemätare: ”Allvar med titel”

Ida-Maria Johansson har vunnit två raka SM-titlar i Working Equitation. Till helgen får hon ny chans när Folksam SM i WE avgörs hos Vetlandaortens Ryttarförening.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Startfältet på helgens Folksam SM i Working Equitation är starkt och landslagsledare Kajsa Ekedahl väntar ivrigt på kampen som väntar.
– Det ska bli spännande att se hur de bästa står sig mot varandra, säger hon.

Mästerskapet som är signerat Folksam inleds lördagen 9 september klockan 10.00 och när eliten samlas för att rida om SM-medaljer kommer de att dömas av internationell domare.

– Det blir intressant att se hur domaren tänker och hur våra ekipage bedöms utifrån det. Man får en liten fingervisning om hur man står sig när man sätts i ett internationellt sammanhang, säger Kajsa Ekedahl.

Det är lite extra nerv när en titel står på spel och för mig som landslagsledare är det ju också extra spännande att se vad som händer då.

Det är tredje året som den snabbt växande ridsportgrenen tävlar om SM-titeln och det är ett av de tillfällena under året då de bästa ställs mot varandra. Det ger en extra krydda eftersom ryttarna annars är uppdelade geografiskt och ofta möts i mindre grupper.

– Vi har en grupp som känner varandra väl och som är vana att konkurrera med varandra men det är lite extra nerv när en titel står på spel och för mig som landslagsledare är det ju också extra spännande att se vad som händer då, säger Kajsa Ekedahl.

Idamaria är nog väldigt sugen på att försvara sin titel. Hon har ju mycket goda chanser men är inte ohotad.

Regerande mästare är Idamaria Johansson och hon kommer till start även i år.

– Hon har ju vunnit två raka SM och Idamaria är nog väldigt sugen på att försvara sin titel. Hon har ju mycket goda chanser men är inte ohotad. Det saknas inte konkurrens och hon kommer att behöva hålla genom alla tre momenten, gör man inte det så är man borta, säger Kajsa Ekedahl.

Parallellt med Folksam SM i Working Equitation avgörs också riksmästerskap i WE Lätt B:1, WE Lätt A:1 och WE Medelsvår B.

– Vi fick ju SM-status under pandemin men har valt att behålla riksmästerskapet för att det ska finnas ett mästerskap även för dem som inte är på högsta internationella nivån. Det är en bra morot, säger landslagsledaren.

De är superproffsiga och jag vet att de kommer att göra detta väldigt bra.

Det är Vetlandaortens Ryttarförening som står som arrangör och landslagsledaren väntar sig toppkvalitet både vad gäller sport och förutsättningar.

– Vi har mycket kontakt, de är superproffsiga och jag vet att de kommer att göra detta väldigt bra. Det ska bli riktigt kul, säger Kajsa Ekedahl.

SM-medaljerna delas ut söndagen 10 september.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om working equitation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt