Annons
Annons

Ginnie Palms starka WE-dröm väcktes i Portugal

Ginnie Palm tävlar och tränar Working Equitation i starke WE-nationen Portugal.

Foto: Carlos Hernâni

Hon är ny i landslagets utmanartrupp i Working Equitation och lever sin dröm i sportens regerande världsmästarland. Två år efter flytten till Portugal 2012 var hon fast.
– Första gången jag såg WE kände jag bara wow, säger Ginnie Palm.

Ginnie Palm var knappt 20 år och hade erfarenhet från ridskola och galoppstall när hon lämnade Malmö. Hon skulle vara elev på ett ridcenter i Vila Verde i norra Portugal och planen var att stanna sex månader. Men så hittade hon ett jobb hos en Lusitanouppfödare och elva år senare är hon kvar.

– Nu har jag ett eget projekt med Lusitanohästar där jag har träning och försäljning och min tävlingshäst Fagote, säger Ginnie Palm.

Det såg ut som att hästarna satte hovarna exakt där ryttarna ville. Jag kände bara wow, det vill jag göra någon dag.

Resan med Working Equitation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. började 2013. Det var då hon för första gången såg sporten som hon nu håller högt.

– Det var i Ponte de Lima och jag var så otroligt imponerad av samspelet. Det såg ut som att hästarna satte hovarna exakt där ryttarna ville. Jag kände bara wow, det vill jag göra någon dag, säger hon.

Ginnie Palm och Fagote tillhör landslagets utmanartrupp i Working Equitation.

Foto: Carlos Hernâni

En kort tid där efter fick hon chansen att åka på kurs hos världsstjärnan Nuno Avelar. Det blev mycket WE-lektioner och hon fastnade direkt. Första tävlingen gjorde hon 2020 och nu rullar tillvaron på i Esposende i norra Portugal, landet som dominerar sporten stort.

– Nivån här är generellt väldigt hög. Portugiserna hävdar sig alltid bra på internationell nivå, ribban är väldigt hög och man rider ofta mot världens bästa ryttare. Som nybörjare kan det vara svårt att komma igång för det finns bara klasser från LA och uppåt. I Sverige finns fler klasser att komma igång på och det är ju bra.

Ginnie Palm planerade att stanna sex månader i Portugal, 2023 är hon inne på sitt tolfte år med hästliv i landet.

Foto: Carlos Hernâni

I Sverige är Working Equitation den snabbast växande ridsportgrenen. Ginne Palm beskriver den som en gren baserad på arbete man utför till häst, en praktisk och konkret form av dressyr.

WE är en komplett gren. Den ger mångsidiga hästar som är lyhörda. Fokus är på samspel och välridna hästar.

Det kan innebära att öppna och stänga en grind, rida över en bro samt rida eller rygga genom trånga utrymmen.

– Jag tycker att WE är en komplett gren. Den ger mångsidiga hästar som är lyhörda. Fokus är på samspel och välridna hästar. Jag upplever att hästarna gärna hjälper till och lär sig snabbt.

Ginnie Palm driver verksamhet med träning och försäljning av Lusitanohästar i Portugal.

Foto: Carlos Hernâni

Vad har du för drömmar och mål inom WE?

– Det är otroligt roligt att jag är med i utmanartruppen! Det är något jag är väldigt hedrad över. I framtiden skulle det vara väldigt roligt att få representera Sverige i mästerskap, säger Ginne Palm, just på väg ut till ytterligare en träning med blicken fäst på målet.

Läs mer om grenen Working Equitation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt