Annons
Annons

Finalkür med guldkant avslutade världscupdebuten

Ella Fiippa Velander fick en finfin avslutning på världscupdebuten.

Foto: Privat

Ella Filippa Velander höll sin sjundeplats när världscupkvalet i voltige avgjordes i Zürich på söndagen. Och finaluppvisningen blev en fullträff. Den svenska VC-debutanten hade den tredje bästa küren i det starka startfältet.

Segern i VC-kvalet vid Zürich Voltige Masters gick till den dubbla silvermedaljören från EM i Flyinge, schweiziska Ilona Hannich. Tvåa blev hennes landsmanninna Nadja Büttiker med 13 mästerskapsmedaljer på meritlistan.

Där bakom stod Ella Filippa för en mycket säker finalomgång och fick det tredje högsta resultatet i kürfinalen med nära 8.5 från båda domarna för det tekniska utförandet.

Det har varit en fantastisk möjlighet att få tävla på en sådan häst, och jag har verkligen försökt vara så mjuk och i så bra harmoni med honom som jag bara har kunnat.

Till det kunde hon lägga fina 8.2 i hästpoäng för den schweiziska mästarhästen Rayo de la Luz med Monika Winkler-Bischofsberger vid linan.

- Rayo var superfin! Det har varit en fantastisk möjlighet att få tävla på en sådan häst, och jag har verkligen försökt vara så mjuk och i så bra harmoni med honom som jag bara har kunnat. Det är nog det viktigaste jag tar med mig från de här två dagarna, säger Ella Filippa Velander.

- Sedan har det varit en himla rolig tävling. Det var härligt att tävla utomhus, trots att det har varit soligt och över 30 grader varmt.

Debuten i världscupen har gett mersmak och erfarenheterna har varit många.

- Det har också varit lärorikt att se på nära hand hur några av de bästa jobbar. Alla i det här teamet är så coola, de är så lugna i allt de gör.

Rytmen och harmonin! Och att ha en korrekt position! Är man bara rakt över hästen och har rätt tyngdpunkt så är det inte svårt att göra varken hjulningen eller ett bra armbågsstå.

Linföraren och tränaren Monika Winkler-Bischofsberger ger också den svenska voltigören en eloge.

- Ella har på ett väldigt bra sätt kommit in i gruppen här och tagit till sig träningen bra. Sedan hade hon väl lite otur och lite nerver i den första starten i den tekniska küren igår. Idag gjorde hon en toppenprestation. Det var säkert, det var ett bra flyt.

Så hur tar du debuten i världscupen vidare nu?

-Nu ska jag hem och träna teknisk! säger Ella Filippa. Jag har sett och lärt mig mycket. Det gäller att kunna anpassa sig och hitta rytmen hos varje häst för att kunna utnyttja varje moment av galoppsprånget.

Och hon stannar inte där.

- Rytmen och harmonin! Och att ha en korrekt position! Är man bara rakt över hästen och har rätt tyngdpunkt så är det inte svårt att göra varken hjulningen eller ett bra armbågsstå.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt