Annons
Annons

Världscupdebut på heta villkor för Ella Filippa Velander

Ella Filippa Velander gjorde världscupdebut i augusti 2023.

Foto: Privat

Hon gjorde debut i världscupen i voltige i skarpt sällskap och med utmanande förutsättningar. Första dagens poäng för Ella Filippa Velander blev 6.737 och det räckte till en sjundeplats bland namnen i toppen av världsrankingen.

34 grader varmt, gassande sol och två träningstillfällen på hästen inför tävlingsstarten mot tufft motstånd. Det fanns utmaningar utöver det vanliga att ta sig an men inget överskuggade Ella Fillp Velanders upplevelse att tävla i världscupen.

- Det är fantastiskt roligt att kunna vara med på en tävling på den här nivån och jag är väldigt glad att få tävla på en så fin häst. Rayo är så stabil, och så rytmisk i sin galopp, sa Ella Filippa efter uppvisningen.

Den schweiziska dressyrstammade Rayo de la Luz är 18 år och en av det schweiziska voltigelandslagets mest meriterade hästar, linad av minst lika rutinerade Monika Winkler-Bischofberger. I Zürich tävlade Rayo med tre voltigörer, inklusive hemmavoltigören Nadja Büttiker som gick upp i ledning med 8.352 poäng.

Jag har en plan, men sedan måste man i varje ögonblick agera på instinkt – man måste bara ta beslut.

En världscuptävling i voltige avgörs efter konceptet Master Class. De tävlande gör ingen grundomgång utan går rakt i en teknisk kür som första moment med en fri kür som final dag två. Den tekniska küren är just tekniskt krävande. Voltigörerna ska visa fem förutbestämda kürövningar.

Men det kändes otroligt tryggt och stabilt att vara på Rayo. Jag måste bara hitta den exakta tajmingen!

Övningarna får inte följa på varandra, utan ska varvas med andra rörelser. Det handlar om armbågsstå, baklängesnål, hjulning, studs till axelstå och baklängesstå. Allt inom en minut.

- Det går fort därinne, säger Ella Filippa. Jag har en plan, men sedan måste man i varje ögonblick agera på instinkt – ska jag vänta ett galoppsprång, ska jag hålla tillbaka lite mer i något moment? Man måste bara ta beslut.

En sjjundeplats blev resultatet i Ella Filippa Velanders världscucdebut.

Foto: Privat

 

– Det är också lite svårare på en häst som har en annorlunda galopp än den jag nu har tävlat på hemma. Men det kändes otroligt tryggt och stabilt att vara på Rayo. Jag måste bara hitta den exakta tajmingen!

Vad tar du med dig från dagens tekniska till finalen imorgon?

-Jag ska hålla fokus genom hela uppvisningen. Och jag ska våga lita ännu mer på Rayo.

Arrangörens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt