Annons
Annons

Ida Welanders succé - femma på VM med stjärnhästen

Foto: Roland Thunholm

Ida Welander strålade när hon tillsammans med Klintholms Ramstein tog en prestigefull 5:e-placering på VM för young vaulters i Flyinge.

VM i voltige för juniorer och young vaulters i Flyinge lider mot sitt slut och under lördagen var det dags för finaler för young vaulters och juniorer.

Ida Welander hade redan gjort sin livs runda och låg på femte plats inför finalen där hon klev in under ett enormt publikstöd på läktaren.

Hon framförde sitt program iklädd sin svarta dräkt med perfekt avvägt musikval och tillsammans med den rutinerade Ramstein gjorde hon ett program som visade att hon verkligen har i världstoppen att göra. Hon tog sig upp i ledning och visste därmed att femteplatsen var säkrad, vilket också blev den slutgiltiga placeringen.

- Jag är jätteglad och tacksam för att jag har fått köra på Ramstein, det var hans sista runda någonsin. Det är jättemycket känslor men jag är jätteglad och stolt, säger Ida efter tävlingen.

Ida och Ramstein är ett nytt partnerskap för i år och har redan ett NM-guld tillsammans. De har jobbat fokuserat för att nå den nivå de visade upp under VM.

- Det har varit jätteroligt att jobba med Lasse, han är så erfaren och Ramstein också så vi har verkligen hittat varandra under året så det var jättekul, säger en överlycklig Ida efter tävlingen.

- Vi har jobbat igenom programmet många gånger under våren och så har jag också varit mycket i Danmark och tränat på Ramsten. Hela veckan innan VM här så bodde vi på gården där Ramstein står och bara tränade och kom in i rätt känsla, gick in i den där bubblan. Så det har hjälpt jättemycket att komma in i rätt stämning.

Vad är dina styrkor som volitgör?

- Mina styrkor är väl mest att stå på händer, jag är nog bättre på det än att stå på fötterna! Vi har försökt jobba mycket med det och har lagt in två riskövningar, den högsta svårighetsgraden för att få upp den tekniska poängen. Men också få ett rent tekniskt program så jag inte ska få avdrag och så jobbat med styrkorna helt enkelt, säger Ida.

Samarbetet med Lasse Kristensen

Lasse Kristensen har varit linförare åt Ramstein länge men trots att hästen redan har rutin med flera mästerskap i bagaget tyckte han att han fick se ännu en ny sida av hästen tillsammans med Ida. Efter den här tävlingen går den 19-årige valacken i pension.

- Hon är väldigt bra att jobba med, väldigt enkel och det är väldigt intressant att se fokuset på harmonin med hästen. Vi låter honom vara boss och så följer Ida honom. Så att utnyttja den power han har och låta dem lära känna varandra. Så den största skillnaden jag har sett är att han faktiskt har blivit ännu finare, ännu större, starkare och mer kraftfull. Harmonin med hästen var verkligen en av de viktigaste punkterna vi fokuserade på och det visade sig verkligen här, säger Lasse Christensen.

För Sverige deltog även Julia Lindquist och My Lindström i finalen, båda med fina prestationer.

Resultat VM young vaulters damer individuellt:

1. Alice Layher/Andrea Blatz/Lambic van Strokappeleken, Tyskland, 8,606
2. Averill Saunders/Nina Vorberg/Rockemotion, Kanada, 8,417
3. Anna Weidenauer/Maria Lehrmann/Chivas 14, Österrike, 8,146
5. Ida Welander/Lasse Kristensen/Klintholms Ramstein, Sverige, 7,954
32. Julia Lindquist/Daniela Fiskbaek/Feel Good, Sverige, 6,034
33. My Lindström/Anna Andersson/Sems, Sverige, 5,008

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se programmet igen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt