Annons
Annons

EM-final på hemmaplan - Sverige i medaljläge

FEI/Carolin Kowsky/Daniel Kaiser

Det är EM-final på hemmaplan på Flyinge under fredagen och Sveriges lag ligger på bronsplats inför finalen. Tre svenskor startar individuellt. Det handlar om voltige.

EM och Ungdoms-VM i voltige avgörs på Flyinge Kungsgård den här helgen med 700 deltagare från 26 länder. Det internationella mästerskapet är det största som hittills har arrangerats med alla tre mästerskapskategorierna samlade: EM för seniorer, VM för Young Vaulters och juniorer.

Fredagen är EM-finalernas dag. Kl 13 börjar herrarnas individuella final, utan svenskt deltagande.

- Biljetterna är i det närmaste utsålda och stämningen på läktarna i Stora ridhallen är otrolig. Den här arenasporten på världsnivå är rockgala, med musik och vackra dräkter och hästar i fokus, säger tävlingens pressansvarige Pernilla Linder Velander.

Damernas individuella startar klockan 14.30 och där är världsrankingstopparna från Tyskland och Schweiz starka favoriter. Det är tyskt och schweiziskt på platserna ett till och med sex inför finalen.

För Sverige tävlar Natalie Brixland, Jasmine Jacobsen och Ella Filippa Velander som i år har tagit klivet upp mot topp tio i världen och går ut som nummer nio.

Sverige på medaljplats i lagtävlingen

Klockan 17.30 är det lagens tur.

Sju lag är klara för start i EM-finalen. Schweiz leder. Tyskland ligger tvåa. Sverige är trea efter första tävlingsomgången, med Danmark strax bakom.

I det svenska hemmalaget Team Svea tävlar Ella Filippa Velander, Natalie Brixland, Clint Fiskbaek, Klara Sjöström, Olivia Neilands och Julia Lindquist. Hästen är svarte Havhøjs Bello Nero, linförare Ronja Persson.

- Nero var väldigt lugn och gillade publikens hejarop. Han har inte varit laghäst tidigare, men han skötte sig jättebra, sa Ronja efter tävlingen.

För medlemmarna i Team Svea var det här en efterlängtad medalj, efter att ha varit nära pallen flera gånger tidigare.

- Äntligen fick vi medalj, säger Natalie Brixland.

- Vi gjorde allt vi tänkt, vi fick kämpa lite extra men allt gick enligt plan, säger Julia Lindquist.

Att få ta medalj på ett mästerskap är stort, men som om inte det var nog fick de även göra det på hemmaplan, vilket är extra speciellt.

- Det var fantastiskt att ha mycket familj och vänner här som tittar på och hejar, säger Ella Filippa Velander efter tävlingen.

- Det här har varit ett mål sedan 2021, påpekar Clint Fiskbaek.

Imorgon lördag avgörs VM-finalerna. För Sverige startar då Team Svea Juniorlag, de individuella Young Vaulter-deltagarna Ida Welander, Julia Lindquist och My Lindström, samt juniorerna Nora Sandberg Müller, Olivia Neilands och Signe Whern.

Svenska starttider fredag 28 juli:

Natalie Brixland – 14.55

Jasmine Jacobsen – 15.00

Ella Filippa Velander – 15.50

Team Svea – 18.06

Hela EM och VM streamas av Equisport och kan ses via www.equisport.tv Länk till annan webbplats. och via FEI:s Youtub Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.e.

Start- och resultatlistor, länk till tv-sändningar: www.vaulting2023.com Länk till annan webbplats.


Publicerad:

Aktuellt