Annons
Annons

Smakstart på säsongen för svenska voltigörerna

Foto: Andreas Danner

Nora Sandberg Müller vann juniorklassen och Ella Filippa Velander tog en sjätteplacering med två personbästanoteringar. Den internationella säsongstarten vid CVI Ermelo kom med goda styrkebesked för svensk voltige.

Dessutom nådde Team Svea och Team Svea Juniorlag båda med marginal över kvalgränsen för EM och VM.

Gladast av alla var kanske Uppsalagymnasisten Nora Sandberg Müller. Hon ledde juniortävlingen, damer, individuellt, från start till mål, och vann med superfina totalpoängen 7.880 efter tre tävlingsomgångar.

Jag har nog inte riktigt fattat det här än.

- Det känns bara jättebra, jag har nog inte riktigt fattat det här än, sa Nora direkt efter sin finalkür.
- Förra året kunde jag knappt kvala till finalen, och nu har det gått så här bra.

Den avgörande faktorn har varit Noras byte till ny häst. Tillsammans med stoet Freilene Fifija och linföraren Annelie Lundgren var de ohotade bland de 22 tjejerna i startfältet.

I den individuella seniortävlingen visade Ella Filippa Velander att målinriktad satsning och träning har givit resultat.

- Det känns väldigt bra, summerade Ella Filippa.
- Det här var första tävlingen efter VM i Herning, och jag kunde redan börja den här säsongen på en lite högre nivå än jag slutade där.

På Havhøjs Bello Nero, linad av Ronja Persson, noterade ”Ippa” personbästa i både den tekniska küren och i den avslutande fria küren.

Väldigt roligt att jag fick den näst högsta artistiska poängen i hela klassen.

Hon slutade sjätteplacerad av 26 startande, med enbart fyra starka tyskor och en schweizisk toppvoltigör framför sig. Tekniskt rena och fina uppvisningar med god svårighetsgrad gav gehör från domarna.

- Det var också väldigt roligt att jag fick den näst högsta artistiska poängen i hela klassen i finalen, säger Ella Filippa.

Team Svea är kvalklara till EM på hemmaplan i sommar.

Seniorlaget Team Svea gjorde också bra ifrån sig och tog en fjärdeplats i lagtävlingen med slutpoängen 7.427 och fem delpoäng över 8 i båda küruppvisningarna, trots ett missöde med musiken som spelades upp i för högt tempo i finalküren.

Juniorlaget Team Svea nådde också med råge sitt VM-kval med 7.088 i slutresultat i Ermelo.

- Vi har nog aldrig varit iväg med en så stor svensk trupp, säger landslagsledaren Pernilla Sjöstrand. Och det är så roligt att ha kunnat göra så bra resultat. På tävling måste man äga läget!

Mästerskap på hemmaplan i sommar

En stor del av den svenska voltigetruppen fortsätter direkt till nästa internationella tävling, i belgiska Lier kommande helg. Den sista veckan i juli väntar kombinerat EM och VM på hemmaplan på Flyinge.

Fullständiga resultat Ermelo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pernilla Linder Velander

Nora Sandberg Müller - ett riktigt framtidslöfte i svensk voltige.

Foto: Andreas Danner

Publicerad:

Aktuellt