Annons
Annons

Ida Welander på voltigepallen med rutinerad stjärnhäst

Ida Welander och Klinthamns Ramstein har blivit en samspelt duo på kort tid.

Hon slutade tvåa och säkrade karriärens hittills största framgång. Ett tydligt tecken på att Klintholms Ramstein har öppnat nya dörrar. – Jag känner mig så trygg med honom, känslan i helgen var jättefin, säger Ida Welander, 20-årig Young Vaulter.

Det var i helgen vid internationella tvåstjärniga tävlingar för Young Vaulters i belgiska Grote-Brogel som hon slog till. Med finfina poängen 7.443 hade Ida Welander endast tyska Ronja Kähler före sig i resultatlistan. Det var ett skönt kvitto tillsammans med nya hästen Klintholms Ramstein på årets första internationella tävling.

– Jag kände mig så trygg. Han har ju tävlat väldigt mycket på hög nivå. Jag behöver aldrig oroa mig för honom för han är ju mer erfaren än vad jag är, säger hon om Ramstein som har danske Lasse Kristensen som linförare.

Han och jag fick väldigt fin kontakt. Jag är så tacksam att de tyckte att vi två skulle passa ihop.

Ida Welander är inne på sitt nionde år som voltigör. Hon tävlar för Stockholms Voltigeförening men tränar också mycket med Uppsala Voltige, då på hästen Bellman. Chansen att tävla med Ramstein dök upp när Ida var på träning i Danmark hos Sheena Bendixsen, som tidigare tävlat honom internationellt.

– Det fanns en plats som var öppen för att tävla på honom och han och jag fick väldigt fin kontakt. Jag är så tacksam att de tyckte att vi två skulle passa ihop, säger Ida.

Ida Welander och Klintholms Ramstein slutade tvåa i sin internationella debut.


Klintholms Ramstein står kvar i Danmark och Ida åker dit ett par gånger i månaden för träning. Resterande tid tränar hon med sitt team i Sverige.

– Jag börjar lära känna hans galopp och takt och kan göra allt bättre och bättre. Jag har också tagit min egen träning till en ny nivå med mer träningstid och tydligare planering.

Det här visar ju att jobbet jag gjort har höjt nivån. Nu kan jag slappna av och lita på att jag är där jag ska vara.

Hon slutade på 15:e plats vid förra årets EM för Young Vaulters. I år är målet att komma med till VM på hemmaplan på Flyinge och att göra så bra resultat som möjligt där, tillsammans med Ramstein.

Vad betyder det att få ett så bra besked som en internationell andraplats tidigt på säsongen?

– Väldigt mycket! Jag kände mig så taggad och inspirerad inför årets säsong och det här visar ju att jobbet jag gjort har höjt nivån. Nu kan jag slappna av och lita på att jag är där jag ska vara, säger Ida Welander, Young Vaulter.

Ida Welanders internationella resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nästa vecka, 5-7 maj, väntar tävlingar i Ermelo, Nederländerna, för Ida och andra svenska voltigörer.

VM för Juniorer och Young Vaulters samt EM för seniorer avgörs på Flyingen Kungsgård 26-30 juli. Mästerskapet arrangeras av Svea Voltigeklubb

Publicerad:

Aktuellt