Annons
Annons

Efterlängtade laget åkte hem som VM-sexa

Elise Strauss imponerade med en sjätteplats vid VM 2023.

Foto: Privat

VM i sportkörning för ponny avgjordes i helgen i Oirschot, Nederländerna. För första gången på knappt 14 år hade Sverige ett lag på plats och de åkte hem med en sjätteplats.
– En väldigt bra erfarenhet, nu vet vi vad som krävs, säger landslagsledare Annika Borg.

Förutom i lag deltog Sverige individuellt i enbet, par och fyrspann. Bästa svenska placering individuellt stod Johanna Carlberg och Maria Johansson för och de slutade båda på 16:e plats, i par respektive fyrspann.

För Sverige har det varit en utmaning att få ihop ett lag på ponny-VM eftersom det måste innehålla minst ett fyrspann.

– Det kräver ju väldigt mycket att hålla och resa med ett fyrspann men nu har vi Maria Johansson med oss och det gör att vi kan ha ett lag, vilket är så fint, sa Annika Borg inför mästerskapets start.

Nu tror jag vi kan visa mer vinnarinstinkt och mer framåtanda. Alla ekipage är sporrade för framtiden

När dressyr, maraton och precisionskörningen räknades samman slutade laget bestående av Emma Gustavsson, enbet, Elise Strauss, enbet, Marika Strömberg, par, Johanna Carlberg, par samt Maria Johansson, fyrspann, på sjätte plats.

– Det var ett rättvist resultat och det är någonstans där vi ligger, men sedan klart så hoppas man alltid på ännu lite mer. Men det fanns flera positiva överraskningar och det är nyttigt att tävla på mästerskap. Nu tror jag vi kan visa mer vinnarinstinkt och mer framåtanda. Det var bra kämpat av allihop och nyttiga erfarenheter i ryggsäcken. Alla ekipage är sporrade för framtiden, säger landslagsledaren Annika Borg.

Johanna Karlberg slutade 16:e på VM 2023.

Foto: Privat

 

Två placeringar i maratonmomentet stack ut lite extra; Elise Strauss niondeplats och Johanna Karlbergs sjätteplats.

– Elise är bra i maraton men sedan är det ändå väldigt bra att göra det vi förväntade oss för det var ingen lätt bana. Johanna gjorde en väldigt bra planering för maraton, med korta och precisa vägar som passade hennes små ponnys, säger Annika Borg.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Sportkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så avgörs lag-VM i Sportkörning:

Ett lag ska bestå av enbet, par och fyrspann, minst ett ekipage och max två av varje. Varje ekipage kör dressyr, maraton och precision.
Laget räknar det bästa resultatet från ett enbet, ett par och ett fyrspann från varje moment. Samtliga kuskar som ingår i lag tävlar också individuellt. VM Medaljerna delas ut på söndagen efter precisionskörning.

Publicerad:

Aktuellt