Annons
Annons

Mästerskapen duggar tätt – VM Sportkörning Ponny näst på tur

Marika Strömberg är en av kuskarna som kör VM i Sportkörning för ponny 2023.

Foto: Arkiv

Sensommar och höst betyder ofta att blågula ridsportslag är i farten - 2023 är inget undantag. Just nu är ponnykuskar i fyrspann, par och enbet redo att ta upp fajten om VM-medaljer. – Vi är väldigt glada att ha ett lag, det har vi byggt för under lång tid, säger landslagsledare Annika Borg.

EM i fälttävlan är avgjort, EM för fyrspann likaså. På onsdagen startar EM i hoppning och EM i dressyr väntar kommande vecka. Utöver det är en lång rad andra mästerskap aktuella med svenska lag, i olika discipliner och för olika åldrar.

Det är knappt 14 år sedan ett svenskt lag var på plats vid VM i sportkörning för ponny men i år är ett lag och tre individuella kuskar på plats i Oirschot, Nederländerna.

– Det betyder mycket att vi är med här. Att vi har lag öppnar upp för fler kuskar att vara med på VM och få erfarenheter och utvecklas. I Sportkörning är ponny en av de grenar som är lättast att börja med så på det sättet är det viktigt för hela sportkörningens utveckling, säger Annika Borg.

Vi har väldigt positiva känslor kring det som väntar. Mycket öppna fält, överlag en härlig känsla att få ta sig an maratonprovet på lördag

Det som varit utmaningen i att få ihop ett lag för ponny är att det måste innehålla minst ett fyrspann.

– Det kräver ju väldigt mycket att hålla och resa med ett fyrspann men nu har vi Maria Johansson med oss och det gör att vi kan ha ett lag, vilket är så fint, säer Annika Borg.

Följande kuskar representerar Sverige vid VM

Lag:

Emma Gustavsson, enbet
Elise Strauss, enbet
Marika Strömberg, par
Johanna Karlberg, par
Maria Johansson, fyrspann

Individuellt:

Anna Rackin, enbet
Jonny Sjödin, enbet
Carina Sandberg, par

Tre moment ingår; dressyr, maraton och precision. Dressyren pågår onsdag, torsdag, fredag för enbet, par och fyrspann och innan allt avgörs med precisionskörningen på söndag ska samtliga kuskar ut på maratonbanan på lördagen. Som vanligt är det mycket spänning i luften inför det mest avgörande momentet.

– Hindren är jättefina och det finns mycket valmöjligheter. Det passar både små och stora ponnyer och vi har väldigt positiva känslor kring det som väntar. Mycket öppna fält, överlag en härlig känsla att få ta sig an maratonprovet på lördag, säger landslagsledare Annika Borg.

Som lag ska vi nu få erfarenheter och se det som ett första steg i det vi satsar på framåt.

Så långt som till medalj vill hon inte sträcka förhoppningarna.

– Vi kan säkert ha flera bra individuella resultat men som lag ska vi nu få erfarenheter och se det som ett första steg i det vi satsar på framåt.

VM i Sportkörning för ponny inleds onsdag 30 augusti 08.00.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tidigare VM-resultat i Sportkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Sportkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så avgörs VM i Sportkörning:

Ett lag ska bestå av enbet, par och fyrspann, minst ett ekipage och max två av varje. Varje ekipage kör dressyr, maraton och precision.
Laget räknar det bästa resultatet från ett enbet, ett par och ett fyrspann från varje moment. Samtliga kuskar som ingår i lag tävlar också individuellt. VM Medaljerna delas ut på söndagen efter precisionskörning.

Publicerad:

Aktuellt