Annons
Annons

Stabil svensk start - kuskarna skuggar EM-pallen

Regnet hindrade inte Fredrik Persson från att köra till sig en femteplats vid inledande dagen på EM 2023.

Foto: Karolina Swärdh

Med femte plats i dressyren såg Fredrik Persson till att Sverige ligger fyra i lag efter det inledande momentet vid Europamästerskapet i Exloo, Nederländerna. Hans fyrspann gjorde det han hoppats och mer därtill.
– Jag är väldigt nöjd med detta, jag har fått de svar jag ville, säger Fredrik Persson.

Det finns stora förhoppningar kring båda de spannen som representerar Sverige på årets EM. Båda är just i början av karriären och kanske var det den extra erfarenhet som Perssons spann hunnit få som gjorde att han idag stod för det bästa svenska resultatet.

Medan Fredrik Persson slutade på 48,31 straffpoäng var Axel Olins 63,7, viket räckte till plats 33. I lagtävlingen har Sverige just nu Tyskland, Nederländerna och Belgien framför sig.

– Det är ändå en bra start, Fredrik dressyr var fantastisk och för Axels spann var det lite för mycket att titta på idag, vi hade hoppats på lite mer, säger Annica Borg, landslagsledare.

Det kommer att hända mycket, det är jag övertygad om. De måste återhämta sig för att ha styrkan kvar till de tekniska på slutet. Ett bra maraton.

Men tävlingen är långt ifrån över och det finns chanser att avancera. På lördagen väntar maraton, mästerskapets mest utslagsgivande moment.

– Det kommer att hända mycket, det är jag övertygad om. Det börjar med lite öppna och långa hinder och avslutas med lite tekniska. De kommer att maxpuls i de första hindren och sedan måste de återhämta sig för att ha styrkan kvar till de tekniska på slutet. Ett bra maraton, men lite speciellt, säger Fredrik Persson.

Men det finns lite mer att säga om dressyren och mästerskapets dag ett av tre.

– Minst topp sex och under femtio var målet och det lyckades vi ju med. Vi har gjort en del förändringar och detta var ett kvitto på att det fungerar.

Vi gjorde det för att få dem lite mjukare och lägre i formen. Men det är också en avvägning så att inte bjudningen försvinner. Men nu blev det bra.

Det är förlöparna Fasco och Judson, hästarna som går längst fram i spannet, som har bytt plats och som gjort att straffpoängen krupit neråt.

– Vi gjorde det för att få dem lite mjukare och lägre i formen. Men det är också en avvägning så att inte bjudningen försvinner. Men nu blev det bra, säger Fredrik Persson.

Axel Olin slutade på plats 33 i dressyren på EM-debuten 2023 för hans framtidsspann.

Foto: Karolina Swärdh

Utgångsläget för honom själv och för laget ser han positivt på.
– Kan man hålla fokus och köra utan misstag under de här tre dagarna, då kommer man att vara med där framme. I maraton kommer alltid rike för misstag och som banan ser ut så tror jag jämnhet kommer att löna sig, säger Fredrik Persson.

Maratonmomentet startar lördag 26 augusti klockan 10.00. Medaljerna delas ut efter söndagens precisionskörning.

Svenska starttider lördag, maratonmoment:

Axel Olin 12.35
Fredrik Persson 15.30

Länk till livesändning på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exloo, Nederländerna – internationell fyrspannskörning
EM efter dressyren

Individuellt:

1) Mareike Harm, Tyskland, 38,52 straffpoäng
2) Bram Chardon, Nederländerna, 39,52 straffpoäng
3) Anna Sandmann, Tyskland, 42,48 straffpoäng
5) Fredrik Persson, Sverigge, 48,31 straffpoäng
33) Axel Olin, Sverige, 63,7 straffpoäng

Lag:

1) Tyskland 81,10 straffpoäng
2) Nederländerna, 85,51 straffpoäng
3) Belgien, 108,81 straffpoäng
4) Sverige, 112,01 straffpoäng

Fullständiga resultat och startlistor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt