Annons
Annons

Fyrspannen är EM-redo i Exloo: ”Sverige tillbaka i toppen”

Axel Olins Minima strålade vid veterinärbesiktningen vid EM i Exloo.

Foto: Karolina Swärdh

I helgen representerar Axel Olin och Fredrik Persson Sverige vid EM i sportkörning för fyrspann i Exloo, Nederländerna. Det är två spann där framtidstron är stark och där man siktar på medalj.
– Fredrik har ett väldigt fint spann och jag själv tycker också det ska bli väldigt spännande, säger Axel Olin.

Samtliga av de svenska hästarna gick igenom veterinärbesiktningen på onsdagen och är redo att ta sig an de tre delmomenten dressyr, maraton och precision. Torsdag och fredag är avsatta för dressyr, lördag för maraton och söndag för precision. Därefter delas medaljer ut både individuellt och i lag. Med två blågula spann deltar Sverige både i lag och individuellt. Lagen består av minst två och som mest tre spann. De två bästa totalresultaten räknas.

Svenska starttider dressyr:

Axel Olin, 11.00 fredag 25 augusti
Fredrik Persson, 15.00 fredag 25 augusti

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tidigare svenska EM-resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så här fungerar sportkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska medaljmål med nya stjärnspannen

Axel Olin kör sitt första mästerskap för fyrspann sedan 2019 års EM i Donaueschingen. Han har med sig hästarna Kensey, Lucky VS, Maydol, Minima och Orbit.

– De är väldigt fina och jag tror väldigt mycket på dem, men det är ett nytt spann och de är mellan sex och åtta år gamla. Så vi får köra efter vad hästarna klarar av och lägger nivån efter det, säger Axel Olin.

Dressyren ska vara lugn och avspänd och maraton gör vi efter deras förmåga. De ska hålla i många år till och detta är ett delmål.

Mästerskapet handlar om att sikta högt och samtidiggt förvalta spannets talang på allra bästa sätt.

– De får verkligen mycket uppmärksamhet och får mycket beröm ute på tävlingar. Men just vad gäller målsättningar så lägger vi dem efter vad hästarna klarar. Dressyren ska vara lugn och avspänd och maraton gör vi efter deras förmåga. De ska hålla i många år till och detta är ett delmål, säger Axel Olin som slutade på trettonde plats individuellt tidigare i år vid stortävlingen i franska Saumur.

Axel Olin är redo att utmana om lagpallen vid Em 2023 tillsammans med Fredrik Persson.

 

Att Axel Olin har ett fyrspann igång igen, efter att ha kört par i några år, sänder fina signaler om vilken riktning svensk fyrspannskörning är på väg. Att åka till EM i Exloo trots att det är för tidigt att prata om individuella medaljer var därför viktigt.

–  Någonstans måste kan börja. Det är viktigt att visa att Sverige har två fyrspann. Det är bra för sporten och bra för Sverige att visa upp att vi är tillbaka i toppen.

Man behöver både gasas och bromsas och då är han bra att ha, han håller mig i örat lite och påminner mig om det som behövs.

Dagen före första dressyrdagen är stämningen positiv och samlad. Tränaren Jan Erik ”Nicke” Påhlsson, guldmedaljör i lag vid VM i fyrspann i Stockholm 1990, är på plats.

– Det är alltid väldigt bra, han stöttar och peppar. Man behöver både gasas och bromsas och då är han bra att ha, han håller mig i örat lite och påminner mig om det som behövs. Vi har precis varit ute och kört lite och det kändes bra. Och Fredriks fina spann ser bra ut också, säger Axel Olin.

Fredrik Persson och kaptain laddar för veterinärbesiktning tillsammans med Fredriks fru Helena.

Foto: Karolina Swärdh

 

Han syftar på landslagskollegan Fredrik Persson som har med sig hästarna Fasco, Hertog Jan, Judson, Kaptain och Kermit. Han kommer med en formkurva som länge pekat uppåt.

Vi satsar på medalj i lag. De har verkligen visat framfötterna båda två.

Han har efter femtondeplatsen vid VM i Pratoni del Vivaro 2022 också kört hem en fjärdeplats individuellt Saumur och också en niondeplats i mäktiga Aachen, Tyskland. Precis som Axel Olin har han ett spann där förhoppningarna är höga och där Fredrik Perssons kvartett också samlat på sig erfarenhet.

– Jag vet att det är väldigt bra hästar. Jag har gått på magkänsla och gjort ett upplägg där vi tränar mer intensivt med mer krävande pass men också har mer tid för återhämtning. Och vi utvecklar dom mycket individuellt för att få dem bättre ihop i spannet. Jag spelade högt med att ändra ett upplägg jag haft länge, men det känns helt rätt, sa Fredrik Persson efter tävlingen i Saumur där det svenska laget med just Olin och Persson slutade trea.

Fredrik Persson och Axel Olin leds av Annica Borg mot EM-medalj 2023.

Foto: Karolina Swärdh

 

Landslagsledare Annica Borg och hennes landslag har målsättningen klar.

– Vi satsar på medalj i lag. De har verkligen visat framfötterna båda två. Det är en liten svaghet att vi måste räkna båda resultateten och inte har något att kunna räkna bort. Men medalj är absolut målsättningen.

Hetaste medaljkandidaterna i lag är enligt Holland enligt Annica Borg, där urstarka far och son Ijsbrand och Bram Chardon ingår. Tyske Michel Brauchle utmanar dem om individuella medaljer.

Internationella resultat Fredrik Persson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internationella resultat Axel Olin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer: Perssons drömspann levererade stort i Saumur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer: Fredrik Persson tillbaka i toppen med ny generation hästar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt