Annons
Annons

Perssons drömspann levererade stort i Saumur: ”Spelat högt”

 - Flera domare kom fram och säger att de ser klara förbättringar och jag märker också att konkurrenterna har mer koll på oss nu, säger Fredrik persson efter fjärdeplatsen i Saumur.

Foto: Karolina Swärdh

Fjärde plats vid stortävlingen i franska Saumur och ett nytt och stort steg mot etablering i världstoppen. Fyrspannskusken Fredrik Persson har all anledning att var nöjd.
– Det kändes väldigt bra, planen föll väl ut, säger han.

Den mångåriga landslagskusken matchar ett i sammanhanget nytt, och mycket lovande spann. De slutade 15:e på 2022 års VM i Pratoni del Vivaro men fick där fina kvitton på potentialen som fanns. Vinter- och vårträning har nu fått allt att lyfta ännu mer.

– Jag vet att det är väldigt bra hästar, men de är inte de lättaste att hantera. Jag har gått på magkänsla och gjort ett upplägg där vi tränar mer intensivt med mer krävande pass men också har mer tid för återhämtning. Och vi utvecklar dom mycket individuellt för att få dem bättre ihop i spannet. Jag spelade högt med att ändra ett upplägg jag haft länge, för det kunde ju brakat, men det känns helt rätt, säger Fredrik Persson.

Fredrik Persson, till vänster i bild, och Axel Olin satte under helgen i Saumur på nytt ett svenskt fyrspannslag på framgångskartan.

Foto: Privat

 

Och vilket styrkebesked han gav vid helgens tävlingar på den klassiska franska hästmarken i Saumur. Teamet slutade fyra totalt, tvåa i konerna efter mästaren Boyd Exell och dessutom trea i lag tillsammans med Axel Olin, 13:e individuellt.

– Plötsligt är vi tillbaka. Det är fyra, fem år sedan vi hade lag och nu är vi trea. Både Axel och jag är väldigt glada, säger Fredrik Persson.

Känslan i mål var att vi kunde kört några hinder till för det blev bara bättre.

Fredrik Perssons individuella fjärdeplats kom efter en tävling där han genomförde allt enligt plan. Efter en dressyr där han beskriver det som att många knutar släppte tog de sig an maraton.

– Det var mycket hästvänligt byggt men också väldigt svårt. Jag gick ut utan att pressa på; gick de svåraste vägarna men byggde upp grundtempot efter hand. Känslan i mål var att vi kunde kört några hinder till för det blev bara bättre, säger Fredrik Persson.

Fredrik Persson under VM i Pratoni del Vivaro 2022.

Foto: Karolina Swärdh


I de avslutande konerna slutade han tvåa, knappt 0.3 poäng bakom sexfaldiga världsmästaren Boyd Exell.

– Det var svåra vinklar och kombinationer men även där vänligt för hästarna. Vi har haft lite småproblem i konerna men nu var planen väldigt tydlig att köra felfritt. Vi hade en plan för hela tävlingen och det föll väldigt väl ut, säger Fredrik Persson.

Inbjudan betyder enormt mycket, det är nästan större än ett VM.

Det fina resultatet gav både viktiga framtidskvitton och en skön känsla inför en annan stor uppgift som väntar.

– Jag fick jag min individuella inbjudan till Aachen precis innan vi åkte till Saumur och det känns fantastisk bra att vi kunde leverera det här inför det, säger han och syftar på tyska CHIO Aachen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nästa tävling blir alltså de enormt prestigefulla tävlingarna sista veckan i juni där startfält av högsta världsklass gör upp i hoppning, dressyr, fälttävlan, körning och voltige.

– Inbjudan betyder enormt mycket, det är nästan större än ett VM. Det var också där vi hittade de här nya hästarna 2019, jag ser väldigt mycket fram emot det, säger Fredrik Persson.

Fullständiga resultat Saumur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt