Annons
Annons

Sportkörningen säsongsstartar stort mästerskapsår i Exloo

Annika Borg är landslagsledare för sportkörning.

Foto: Lotta Brundin Gyllensten

NM, EM och VM väntar under 2023 och det svenska landslaget är mer än redo för internationell premiär. – Det är på tiden, säger landslagsledare Annika Borg.

Fyra svenska enbetskuskar är på plats i Exloo, Nederländerna och efter dressyrmomentet är Anette Jönsson bästa svensk tillsammans med Brendo.

– Alla på plats har gjort en godkänd dressyr men samtliga har sina starkaste moment i maraton och koner, säger Annika Borg.

Anette Jönsson och Brendo deltar i CAI2*-H1, Emma Olsson och Imposant i CAI3*-H1, Emma Gustavsson och Artemis i CAI3*-P1 samt Johny Sjödin och Why Me Pony Single CAI3*-P.

De är på en mer än efterlängtad tävling.

– Det har märkts ett tag att det är nu det börjar hända liksom, alla blir ju mer taggade när det går mot säsong, säger Annika Borg.

Det är värdefullt att landslagstränarna och kuskarna lär känna varandra. Då vet tränarna om både styrkor och svagheter när de sedan är ute på tävlingarna.

De kommer till start efter en vinter där de precis som de senaste fyra åren haft återkommande träning för landslagstränarna på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

– Det är väldigt mycket värt. Just att de får de här tillfällena en gång i månaden även om de har en egen tränare på hemmaplan är värdefullt på så sätt att landslagstränarna och kuskarna lär känna varandra. Då vet tränarna om både styrkor och svagheter och kan hjälpa till bättre när de sedan är ute på tävlingarna, säger Annika Borg.

Landslagstränarna är Glenn Geerts, Belgien och Dennis Schneiders, Tyskland.

– De fungerar väldigt bra. De är yngre, aktiva i sporten och vet vad som krävs. De bygger upp rätt banor och gör rätt övningar inför det som väntar kuskarna, säger Annika Borg.

Topp tio vill jag gärna se, det tycker jag är rimligt.

Mästerskapen som väntar är VM för par, VM för ponny, VM för parakuskar, EM för fyrspannen samt NM för seniorer och ungdomar i enbet och par. NM avgörs avgörs på hemmaplan på Flyinge.

– Det är väldigt roligt och bra, vi ska ju också ha EM för ungdomar på Flyinge 2024, mycket att se fram emot, säger Annika Borg.

Hur ser du på målsättningar och förhoppningar?

– Topp tio vill jag gärna se, det tycker jag är rimligt, säger Annika Borg.

SÖNDAG

De svenska kuskarna gjorde flera fina prestationer under helgen men det räckte inte riktigt fram till pallplatserna. Bäst gick det för Anette Jönsson och Brendo som slutade på femte plats i CAI2*-H1.

Startlistor och resultat Exloo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt