Annons
Annons

Trygg taktik bärgade SM-guld till Erik med ny häst

Medaljörerna i Folksam SM i Mounted games 2023: Ebba Ardbring, Erik Svenningsson och Isabella Hogart.

Foto: Privat

Erik Svenningsson är ny svensk MG-mästare. Det vågade han inte tro när han tvingades byta häst strax innan Folksam SM i Mounted Games startade.
– Guldet var lite otippat men väldigt kul, säger den nyblivna guldmedaljören.

Helt obekant med mästarhästen Kartouch var han inte. De har gjort enstaka starter tillsammans, varav lag-SM 2022 är en av dem, men han vågade inte tro på guld inför starten hos Göteborgs Hästsportklubb.

– Lite familjära var vi ju men det var länge sedan vi gjorde en tävling tillsammans. Det var ju lite så inför första starten att man tänkte att nu får man verkligen se hur det går, om det funkar eller om det kommer att kollapsa men efter första starten kändes det tryggt, säger Erik Svenningsson som nu vunnit sitt andra individuella SM-guld.

Jag hade planen att göra mitt och låta andra rida bort sig. Jag vet att jag är säker på momenten och gör ganska få misstag.

Och väl framme i A-final i mästerskapet signerat av Folksam hade han taktiken klar.

– Jag hade planen att göra mitt och låta andra rida bort sig. Jag vet att jag är säker på momenten och gör ganska få misstag. Jag hade inte snabbaste hästen så jag visste att jag inte kunde vinna om inte de andra gjorde misstag. Jag gjorde det bästa jag kunde efter min förmåga, säger Erik Svenningsson.

Jag är van vid ett högt grundtempo och lägger man sig snäppet under det så brukar man kunna lösa det utan misstag.

Av finalens tio grenar vann han och Kartouch fyra. Med tre segrar i rad i grenarna Skräp, Carton och Hippo började han ana att något stort var på gång.

– När jag drog ifrån där så tänkte jag att nu finns chansen och jag tänkte ännu mer att låta de andra göra misstagen. Jag är van vid ett högt grundtempo och lägger man sig snäppet under det så brukar man kunna lösa det utan misstag.

Vad tänkte du när guldet var klart?

Nu blir hästägaren glad var faktiskt min allra första tanke, det var riktigt, riktigt roligt att vinna, säger Erik Svenningsson.

Ägaren till Kartouch är Beatrice Karlsson, och det är också Beatrice som kommer att vara hans lagkamrat på par-SM om två veckor. Under säsongen har Erik Svenningsson också vunnit en historisk bronsmedalj på par-VM tillsammans med Hanna Kindholm.

I U18-klassen försvarade Ellen Eriksson sitt guld från 2022 när hon vann före Hedvig Nygren. Bronset gick till Clara Stokholm.

De tre medaljörerna i Folksam SM i Mounted Games 2023 U18; Hedvig Nygren, Ellen Eriksson och  Clara Stokholm. 

Foto: Privat

Publicerad:

Aktuellt