Annons
Annons

Jens och ”Cosmo” briljant femstjärnig GP-tvåa: ”Sitt livs form”

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit vid tävlingarna på Spruce Meadows 2022. 

Foto: Clark Mackenzie

De gav ett styrkebesked av den starkare sorten. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit slutade tvåa i Rolex GP i Piazza di Sienna, Rom. Och känslan var perfekt. – Fantastiskt, han är i sitt livs form, säger Jens om sin stjärna.

De slutade trea i världscupfinalen i Leipzig 2022, säkrade VM-guldet för Sverige i Herning 2022 och har gjort Nations Cup i Aachen dubbelt felfritt.

Så när han säger att Markan Cosmopolit (äg: Interbreed AB och Markan Cosmopolit) är i sitt livs form vill det inte säga lite.

– Nej, men det känns så. Han är ett snäpp starkare än förra året och han hoppade fantastiskt idag. Båda rundorna i Nations Cup i fredags var bra och grundomgången i dag också men bäst kändes han i omhoppningen. På tävlingarnas sista dag, väldigt bra, säger Jens Fredricson efter andraplatsen i stentuff konkurrens.

Jag kunde hålla min plan perfekt, red exakt så som jag hade planerat och red så fort jag kunde. Denna andraplatsen är jag väldigt, väldigt glad för.

Av de tretton ryttare som gick vidare till omgång två var 11 felfria. När omgång två summerades var Jens och ”Cosmo” en av fem dubbelt felfria och bara Europamästarekipaget från 2021; Andre Thieme och DSP Chakaria, var snabbare.

– Jag kunde hålla min plan perfekt, red exakt så som jag hade planerat och så fort jag kunde. Jag visste att jag behövde ta bort galoppsprång där jag kunde. Jag gjorde också färre galoppsprång än han, men hans häst har snabbare fotförflyttning än Cosmo. Denna andraplatsen är jag väldigt, väldigt glad för, säger Jens Fredricson.

Jag har inte tävlat mycket utan mest tränat, och gjort mycket konditionsträning. Sedan drog vi ner lite på träningen inför Rom och planen var perfekt.

Och att han slutade tvåa i en av de allra mesta prestigefyllda GP-hoppningarna, signerad av Rolex på en av årets mäktigaste tävlingsplatser är ingen tillfällighet.

– Jag har vetat att jag ska jobba mot denna tävlingen. Jag har inte tävlat mycket utan mest tränat, och gjort mycket konditionsträning. Jag var i Arezzo men egentligen mest för att de skulle få hoppa på gräs och inte så mycket för att tävla. Sedan drog vi ner lite på träningen inför Rom och planen var perfekt för formen, säger Jens Fredricson.

Jens Fredricson slutade tvåa i Rolex GP i Rom 2023. Vinnare var Andre Thieme och tredjeplacerad var Stephan de Freitas Barcha

Foto: Arrangören

 

Förbundskapten Henrik Ankarcrona följde topptävlingen på plats i Rom, och var imponerad men långt i från överraskad.

– Jag är väldigt glad för hans skull och för hela hans team. De har gjort ett mycket bra jobb med grundträningen, Jens har väldigt mycket erfarenhet och är duktig på att lägga upp en bra plan. Fantastiskt kul att se dem idag, säger han.

Det är ju första säsongen i karriären som jag kan göra den här typen av satsning. Det känns väldigt bra att kunna leverera då.

En perfekt plan och matchning av Markan Cosmoplit gav Jens Fredricson 100 000 euro. Karriärens största prischeck för en av karriärens absolut största framgångar, hittills.

– Det är ju första säsongen i karriären som jag kan göra den här typen av satsning. Tidigare har jag ju jobbat 100 procent och tränat tiden som var över. Men tack vare SOK, Lövsta Stuteri, riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge, hästägare, sponsorer och resten av det härliga gänget runt mig har jag möjlighet att göra detta fullt ut nu. Det känns väldigt bra att kunna leverera då, säger Jens Fredricson.


Läs mer om Jens Fredricson och Markan Cosmopolit:
Resan mot Paris 2024 tar fart - Jens Fredricson ny i SOK:s Topp och Talang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Superlaget levererade ny drömseger - vann på Spruce Meadows Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat:

Rom, Italien – internationell hoppning
5*GP 1,60-hoppning med omhoppning:

1) Andre Thieme, Tyskland, DSP Chakaria, 0+0 fel, 42.64 sek
2) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit, 0+0 fel, 45.19 sek
3) Stephan de Freitas Barcha, Brasilien, Chevaux Primavera Montana Imperio Egipicio, 0+0 fel, 47.46 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt