Annons
Annons

RGB tillbaka i Hamburg på mäktiga tävlingsplatsen

Rolf-Göran Bengtssons tävlingshäst Zuccero, ägd av Gerd Ohlsen, spås en lysande framtid på tävlingsbanorna. 

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Det är en tävlingsplats starkt förknippad med toppsport och tradition. För Rolf-Göran Bengtsson har flera starka ögonblick i karriären utspelat sig just där. – En väldigt speciell plats, säger han inför stundande derbyhelg i Hamburg.

Det var i Hamburg 2011 som Rolf-Göran Bengtsson och Casall vann sin första Grand prix nånsin på GCT. Det var också där som de avslutade karriären magnifikt med att vinna sin allra sista start tillsammans; Hamburg GCT Grand Prix 2017.

– Och så hade vi hans gigantiska avtackning där, för jag tror faktiskt man får kalla den gigantisk. Det är väldigt fina minnen, säger Rolf-Göran Bengtsson.

I år kommer han till Hamburg med imponerande framtidsstjärnan Zuccero (äg: Holsteiner Verband Hengsthaltungs GmbH) samt Caillan (äg: Gerd Ohlsen), som vann tre årgångstitlar under 2022, inklusive unghäst-VM för sjuåringar.

På plats är också Peder Fredricson med Catch Me Not S (äg: Ebba Berglöf), H&M Bahia (äg: Bahia Broup) och H&M Que Sera (äg: Stuteri Arch). Catch Me Not S har en lång och tung meritlista med segrar och placeringar på de största arenorna medan stallkompisarna den här helgen är i början på sin karriär.

Det är en tävling med mycket hög status, både för mig och andra i världstoppen. Det är ju bara att titta på startlistan så ser man.

Under en lång rad år har tävlingarna i Hamburg varit en del av Global Champions Tour men i år finns den i tävlingskalendern i egen regi. Inga svenska dressyrryttare finns på plats i år men helt enligt traditionen finns både dressyr och hoppklasser på programmet.

Grand Prix rids lördag 20 maj klockan 15.15 och det klassiska Hamburg Derby avgörs på söndagen 21 maj klockan 14.00.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Det är en tävling med mycket hög status, både för mig och andra i världstoppen. Det är ju bara att titta på startlistan så ser man, den är inte med på GCT i år men det är ju väldigt många bra ryttare och hästar här, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Fullständig deltagarlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det väntar nationshoppningar för Sverige framöver så jag har valt att rida de fyrstjärniga här, det passar bäst så.

Han rider de fyrstjärniga klasserna medan Peder Fredricson rider de femstjärniga. Efter en framgångsrik inomhussäsong och stark inledning på utomhussäsongen ser han fram emot det som väntar i Hamburg till helgen.

– För egen del tycker jag det ska bli väldigt fint att komma ut och rida på stora gräsbana. Den är skön för hästarna att galoppera på och arrangören har investerat mycket i den så att den tål mycket regn. Det väntar nationshoppningar för Sverige framöver så jag har valt att rida de fyrstjärniga här, det passar bäst så, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Rolf-Göran Bengtsson och Casall vid en av de första segrarna i deras långa karriär, den i Falsterbo Grand Prix 2010. Året efter vannn de GCT i Hamburg.

Foto: Robin Nordlund


Det är inte bara med Casall som minnena är fina från Hamburg. I sin allra första start någonsin på den klassiska tävlingsplatsen slutade han trea i derbyt tillsammans med Lordano , efter en felfri grundomgång. Men han kommer inte att ha mycket tid att njuta varken av tillbakablickar eller atmosfären i toppklass.

–  Nej, jag bor ju nära så det blir att åka hem och rida andra hästar på kvällarna och sedan komma tillbaka i tid till nästa klasserna nästa morgon, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Publicerad:

Aktuellt