Unghäst-VM i hoppning hägrar – intresseanmälan öppen

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån
Har du en häst du tror kan matchas mot framgång på internationella arenor? Då kan unghäst-VM för fem-, sex- och sju-åringar var ett steg på vägen. Nu kan du anmäla intresse för start.
– Väldigt spännande att ta sig an ansökningarna. Det är ett gediget arbete som ska göras, säger Ann-Catrin Carlsson, mångårig medlem i uttagningskommittén och assisterande förbundskapten i hoppning.
Världsmästerskapet för unga hästar arrangeras den 20–24 september i Lanaken, Belgien. Alla 5-, 6- och 7-åriga hästar som är grundregistrerade i SWBs stambok är berättigade att representera Sverige i unghäst-VM.
Ett väldigt bra tillfälle för SWB att marknadsföra sin stambok i internationell konkurrens.
Wild Cards kan sökas för utlandsfödda hästar som rids av svenska ryttare. Anmälan är öppen mellan 10 maj och 24 juli 2023.
Utförlig information om kriterier och processen kring urval hittar du HÄR
Unghäst-VM är precis som andra mästerskap en viktig sportslig händelse men är också av största vikt för aveln.
– Det är ett väldigt bra tillfälle för SWB att marknadsföra sin stambok i internationell konkurrens, säger Ann-Catrin Carlsson.
Uttagningskommittén består sedan många år tillbaks av SWB-representant Helena Torstensson samt hoppsportprofilerna Helena Holm och Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson.
Man kan inte komma på mot slutet av sommaren efter ett eller två bra resultat att man ska åka och göra ett mästerskap. Erfarenheterna på vägen måste vara de rätta.
De kommer att gå igenom upp emot 100 ansökningar fördelade på de tre ålderskategorierna fem- sex- och sju. Nytt för i år är att en tävlingsplanering för maj-augusti ska skickas in i samband med intresseanmälan.
– Det måste finnas en tydlig plan för hur matchningen mot unghäst-VM ska se ut. Man kan inte komma på mot slutet av sommaren efter ett eller två bra resultat att man ska åka och göra ett mästerskap. Erfarenheterna på vägen måste vara de rätta och det ska vara ett tydligt mål i ett tidigt skede, säger ”Ancan”.
Vi vill gärna se att det finns en plan för tiden efter VM. Det kan vara överväldigande och då måste det finnas tid för återhämtning för dem efteråt.
På ett unghäst-VM ser hon framför sig att det ska vara välutbildade hästar som har någon form av internationell rutin eller som rids av ryttare som har det.
– Det behöver vara ryttare som vet hur ett unghäst-VM fungerar. Och vi vill också gärna se att det finns en plan för tiden efter VM. Det är mycket intryck för hästarna att smälta; resor, banor och tävlingar med internationell karaktär och atmosfär. Det kan vara överväldigande och då måste det finnas tid för återhämtning för dem efteråt.
I finalen hoppar femåringarna 1,25 - 1,30, sexåringarna 1,35 - 1,40 och sjuåringarna gör en rankingklass över hinder på 1,45. Antalet svenska startplatser är inte helt fastslaget för 2023 men det brukar vara runt sex stycken per åldersgrupp. Sverige fyller oftast alla plaster.
– Det kan vara i sjuårsklassen som det ibland kan vara svårt att fylla. Vi har tävlingar med internationell standard i Sverige, men ibland har man kanske ändå inte riktigt nosat på de tekniska nivåerna som krävs. Där är det ibland lättare för de som är baserade utomlands, säger ”Ancan”.
Ett bra tillfälle att få en ännu bättre uppfattning om helheten kring hästen, att träffa ägare, uppfödare och teamen runt omkring.
Den långa VM-listan presenteras den 1 augusti. Därefter väntar ett träningstillfälle för förbundskapten Henrik Ankarcrona innan truppen tas ut den 6 september.
– Så har vi haft det under flera år. Det är ett bra tillfälle att få en ännu bättre uppfattning om helheten kring hästen, att träffa ägare, uppfödare och teamen runt omkring.
Så många fina svenska hästar vi sett genom åren.
Förbundskaptenen är inte med i uttagningskommittén men det finns en tät dialog där han är väl informerad och kan komma med synpunkter. Nu väntar en för många spännande tid som kan vara början på resan mot nya framgångar för svensk hoppsport.
– Så många fina svenska hästar vi sett genom åren, säger ”Ancan”.
Två av dem är hingstarna Mr Vain GJ (SWB) 1324 (e. Diarado u. La Ghazzi Rose (SWB) – Lavirco, uppf. Gustaf Johansson) och Point Break 1374 (e. Action Breaker u. Beretta (SWB) – Balou du Rouet, uppf. Nya Äppelvikens Ridskola AB).
Mr Vain GJ (SWB) 1324 var tiondeplacerad i 5-årsfinalen 2018, utbildades av Victoria Almgren upp till 1,50-nivå och tävlas nu av Wilma Hellström. Bruksprovsvinnaren Point Break 1374 slutade sjua i femårsfinalen 2019 tillsammans med Anders Lagergren, och såldes sedan som sexåring till olympiska mästaren Ben Maher.
Publicerad: