Annons
Annons

GP-succé med framtidshäst för världsettan: ”Precis som jag vill”

Henrik von Eckermann gör allt han kan för att hitta det perfekta upplägget för varje häst.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Henrik von Eckermann gör inget utan syfte. Dzara Dorchival var i Mannheim för att komma igång med utomhussäsongen på lagom nivå och fint kvitto kom direkt.
– Väldigt nöjd att hon kändes som bäst idag när det var största klassen, säger den svenska hoppkungen som slutade tvåa i GP-hoppningen över 1,60-hinder.

Att han är en vinnarskalle utöver det vanliga är vida känt. Men på tisdagen var Henrik von Eckermann mer än nöjd med andraplatsen som han red hem med Dzara Dorchival (äg: Sebastien Fonck) vid den trestjärniga tävlingen i tyska Mannheim.

– Det handlar om vilka hästar och vilka mål man har. Hon är på väg in i den större sporten och detta var en perfekt tävling. Jag vill gärna ha henne med till Stockholms GCT som andrahäst och ville att hon skulle få komma igång här efter en lite längre paus, säger Henrik von Eckermann.

Jag visste när jag red i mål att jag hade lämnat fönstret lite för mycket öppet för Sanna Thijssen men viktigaste var att Dzara gjorde det så bra.

Dzara Dorchival gjorde också söndagens Nations Cup, då med fyra fel i båda omgångarna. Men i tisdagens GP var både känslan och resultatet nära perfekt.

– Idag var det ju bra mycket svårare och hon kändes väldigt fin. Jag visste när jag red i mål att jag hade lämnat fönstret lite för mycket öppet för Sanna Thijssen, men viktigaste var att Dzara gjorde det så bra. Det är viktigt att göra hela resan för en häst positiv och successiv. I dag blev det precis som jag vill, säger världsettan efter att ha slutat en dryg sekund bakom förra årets GCT-vinnare i Madrid, Sanna Thijssen.

Nästa tävling för King Edward blir en enstjärnig tävling där han ska hoppa 1,25 och 1,30. Det är på gräs och på det underlaget har han bara hoppat en gång det senaste året.

Som världsetta kan Henrik von Eckermann räkna med plats på samtliga tävlingar världen över. Det underlättar när man vill göra den perfekta planen för alla hästar.

– Nästa tävling för King Edward blir en enstjärnig tävling där han ska hoppa 1,25 och 1,30. Det är på gräs och på det underlaget har han bara hoppat en gång det senaste året. Så han ska få göra något väldigt enkelt, det kan vara skönt för honom, säger han om stjärnhästen som vunnit OS-guld, dubbla VM-guld, världscupfinal och Top 10-final på banor där hindren är minst 1,60 höga.

Han mår jättebra. Han ska göra den mindre tävlingen och sedan stortävlingen i Rom. Sedan gör vi en ny plan, GCT i Stockholm har jag i tankarna.

King Edward har vilat från tävling sedan världscupfinalen första veckan i april men är nu på väg ut igen.

– Han mår jättebra. Han ska göra den mindre tävlingen och sedan stortävlingen i Rom. Sedan gör vi en ny plan, GCT i Stockholm har jag i tankarna men som sagt så gör vi sista planen efter Rom.

För Henrik von Eckermann själv väntar närmast GCT i Madrid som drar igång till helgen.

– Dit tar jag med Iliana, det blir bra för henne också att få känna lite på gräs eftersom jag gärna vill göra EM med henne och där kommer det att vara gräsunderlag.

I tisdagens GP i Mannheim slutade Erica Swartz 11:a med Madonna efter fyra fel i grundomgången.

Resultat:

Mannheim, Tyskland – internationell hoppning
GP 3* 1,60-hoppning med omhoppning: 1) Sanna Thijssen, Nederländerna, Con Quidam RB, 0+0 fel, 41.65 sek 2) Henrik von Eckermann, Sverige, Dzara Dorchival, 0+0 fel, 42.68 sek 3) Stefan Engbers, Tyskland, Baju NRW, 0+0 fel, 44.55 sek 11) Erica Swartz, Sverige, Madonna, 4 fel, 72.91 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad:

Aktuellt