Annons
Annons

Sverige laddar för Longines EEF Series 2023

Sveriges finallag vid Longines EEF Series Nations Cup 2022. 

Foto: Privat

Nationshoppningar klingar stolthet, framtidstro och spänning. Nu är Sveriges tävlingskalender för året klar och planeringen är i full gång. – Det är en plattform där vi ska prestera men där vi också ska få fram nya toppekipage, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Dörren till inomhussäsongen är stängd för i år och hoppsporten blickar fram mot utomhussäsongen. Nationshoppning är en av höjdpunkterna och Sverige rider i år Longines EEF Series. Serien har ersatt tidigare Division 2 Nations Cup Series och utformats för att genom format, svårighetsgrad och standard bidra till att utveckla hästar och ryttare.

Sverige tillhör Norra Regionen och får räkna poäng i Uggerhalne, Danmark, 25-28 maj och i Drammen, Norge, 1-4 juni. Man kan också komma att starta i ytterligare deltävlingar men får då inte räkna med resultatet i sammandraget.

Det är en serie vi prioriterar där vi ska visa oss men samtidigt bygga för framtiden.

Topp fem i de fyra regionerna Norra, Central, Väst och Södra gör upp i varsin semifinal och de tio bästa nationerna möts sedan i final. Skulle Sverige sluta topp fem i Norra regionen rider man semifinal i Deauville 22-25 juni och finalen går sedan i Warszawa 14-17 september.

– Vi planerar som vanligt, vi vill ha en bra mix av erfarna och mindre erfarna hästar och ryttare. Det är en serie vi prioriterar där vi ska visa oss men samtidigt bygga för framtiden, säger Henrik Ankarcrona.

Exemplen på hästar och ryttare som via nationshoppningar som Longines EEF Series etablerat sig på högsta nivå kan göras lång.

– Vi har massor av ryttare och hästar som gått den vägen. Wilma Hellström och Jens Fredricsons Markan Cosmopolit för att bara nämna några säger, förbundskaptenen och lyfter fram ryttaren som just slutat 14:e i världscupfinalen och hästen som förra året säkrade Sveriges VM-guld i Herning.

Prioriterat är att utveckla ekipage men kommer vi till final kan det absolut bli så att vi skickar dit det tyngre gardet.

Sverige flyttades ner från FEI´s högsta serie för nationshoppning efter säsongen 2022 men de regerande olympiska mästarna och regerande världsmästarna vill gärna gå upp igen.

– Det är viktig att vara representerade i högsta ligan. Prioriterat är att utveckla ekipage men kommer vi till final kan det absolut bli så att vi skickar dit det tyngre gardet, säger Henrik Ankarcrona.

Det återstår i skrivande stund knappt två veckor till dess att Longines EEF Series startar och Sverige är mer än redo.

– Vi ser jättemycket fram emot att det ska dra igång, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona som tillsammans med Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson leder Sverige i Longines EEF Series.

Här avgörs Longines EEF Series:

 • 26-30 april Gorla Minore, Italien
  Kval Södra regionen
 • 4-9 maj Mannheim, Tyskland
  Kval Centrala regionen
 • 25-28 maj Uggerhalne, Danmark (SVE)
  Kval Norra regionen

 • 25-28 maj Peelbergen, Nederländerna
  Kval Västra regionen
 • 1-4 juni Aten, Grekland
  Kval Södra regionen
 • 1-4 juni Drammen, Norge (SVE)
  Kval Norra Regionen

 • 8-11 juni Bratislava, Slovakien
  Kval Centrala Regionen

 • Semifinal Västra och Norra
  22-25 juni Deauville, Frankrike
  (ev. SVE)

 • 29 juni-2 juli Ebreichsdorf, Österrike
  Semifinal Södra och Central

 • Final
  14-17 sept Warszawa, Polen (ev SVE)

Publicerad:

Aktuellt