Annons
Annons

Premiär för Folksam Elitallsvenska - Regerande mästarna startar på hemmaplan

Foto: Roland Thunholm

I helgen går startskottet för Folksam Elitallsvenska. Då börjar resan mot Falsterbo och final i lag-SM. Som vanligt är det härlig förväntan i luften inför premiären.
– Allsvenskan bygger en stolthet, det är otroligt kul när alla samlas, säger Jenny Andersson, lagledare för förra årets svenska mästare Södertälje Ridklubb, som startar på hemmaplan.

Det är fullt upp på Södertälje Ridklubb dagarna innan årets svenska mästerskap för klubblag, Folksam Elitallsvenska, ska dra igång. Förutom att arrangera premiäromgången i Östra Zonen ska Jenny Andersson också leda klubbens lag.

– Den här omgången är vi är ett annat gäng än de som vann guldet i Falsterbo förra året. Men vi har fyra starka ryttare som förhoppningsvis kan lägga upp ribban högt inför fortsättningen, säger Jenny Andersson.

Folksam Elitallsvenska rids i fem zoner; Norra, Östra, Mellersta, Västra och Södra. I samtliga zoner rids tre omgångar och därefter går de tre bästa lagen totalt vidare till semifinal på Åby Ridklubb i Norrköping 2-4 juni. De åtta bästa lagen där går vidare till final i Falsterbo 9 juli.

– Förra årets seger i Falsterbo betydde otroligt mycket för oss. Den spreds och fick uppmärksamhet i hela kommunen. Vi hade varit så nära flera gånger innan, ridit om medaljer och kommit fyra och att nu äntligen få vinna med laget där många ridit ihop väldigt länge var så himla härligt, säger Jenny Andersson.
Vi är stolta över att få vara med och skapa förutsättningar för de här lagtävlingarna som betyder så mycket för utvecklingen av svensk hoppsport.Landslagsryttare Linda Heed och välmeriterade Pontus Westergren är några av de som har en lång historia av att rida Folksam Elitallsvenska för Södertälje Ridklubb. Men glädjen från lagets framfart märks på långt fler plan i föreningen än bara hos eliten.

– Det får ju ihop hela klubben och det betyder ju mycket för ridskolebarnen till exempel. I den här sporten är man ju ensam ganska ofta och då är detta hur kul som helst, säger Jenny Andersson.

Vad har ni för förhoppningar i år?
– Har vi en bra dag så kommer det att gå bra. Det hänger så otroligt mycket på dagsformen. Man kan ha tre stycken rundor med fyra fel, då blir det ju inte bra resultat, men det kan vara bra ritter. Det är så små marginaler.

Folksams sponsring möjliggör både elitallsvenskan och ponnyallsvenskan i hoppning.
– Ridsporten engagerar många av våra kunder och vi är stolta över att få vara med och skapa förutsättningar för de här lagtävlingarna som betyder så mycket för utvecklingen av svensk hoppsport. Vi önskar alla stort lycka till i årets Folksam Elitallsvenska och ser fram emot en spännande vårsäsong, säger Lars-Inge Svensson, sponsorstrateg på Folksam.

Så går Folksam Elitallsvenska till:

Varje zon omfattar maximalt åtta lag som rider tre omgångar där hinderhöjderna ligger på 1,30 -1,40 för tre ryttare och 1,20-1,30 för en ryttare/lag.

Varje lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästa resultaten räknas. Lag med fyra ekipage ska innehålla minst en ryttare som är född 2002 eller senare. Lag med tre ryttare kan bestå av enbart äldre ryttare, födda 2001 (22 år) eller tidigare.

De tre bästa lagen från varje zon går till semifinal, totalt 15 lag. Till final i Folksam Elitallsvenska och lag-SM går de åtta bästa lagen från semifinalen.

Finalen rids i Falsterbo söndag 9 juli.
I finalomgång 1 rider ett ekipage i varje lag på höjden 1,35 och tre ekipage på höjden 1,40.
I finalomgång 2 rider ett ekipage på höjden 1,35 och tre på höjden 1,45.

200 000, 100 000, 60 000 är premierna till guld-, silver- och bronslag.

Fullständiga regler Länk till annan webbplats.

Här rids Folksam Elitallsvenska:

Norra Zonen
Omgång 1 Härnösands RK v.13, liveresultat Länk till annan webbplats.
Omgång 2 och 3 Falu RS v.19

Deltagande lag:
Piteå RK
Näsets RS
Gävle RS
Gagnefs RK
Sundsvalls RK
Falu RS

Östra zonen
Omgång 1 Södertälje RK, v.13, liveresultat Länk till annan webbplats.
Omgång 2 och 3 Sundbyholms HCRF v.18

Deltagande lag:
Djursholms RK
F Skästa RC
Stockholms FK
Södertälje RK
Jump Club RF
Strömsholms RF
Stora Wäsby FK
Runsten Equestrians

Mellersta Zonen
Omgång 1 Ljungby RK v.13, liveresultat Länk till annan webbplats.
Omgång 2 och 3 Västerviksortens RF v.18

Deltagande lag:
Västerviksortens RF
Växjöortens FK
Sportryttarna
Tärnö HF
Loviseholms SK
Värnamobygdens RK
Åby RK
Ljungby RK

Västra Zonen
Omgång 1 Halmstad FK v.13, liveresultat Länk till annan webbplats.
Omgång 2 och 3 Hagens RF v.18

Deltagande lag:
Fjärås HR
Hagens RF
Trollhättans SR
Grevagårdens RF
Nääs HF
Harplinge RK
Billdals RK
Hallands Equestrians RF

Södra Zonen
Omgång 1 Lunds CRF v.13, liveresultat Länk till annan webbplats.
Omgång 2 och 3 Henriksdals RF v.18

Deltagande lag:
Dagstorpsortens RF
IM Sportriders RF
Helsingborgs FK
Malmö CRF
Österlens RK
Flyinge HK
Vellinge HF

Vinnare genom tiderna

Publicerad:

Aktuellt