Annons
Annons

Resan mot Paris 2024 tar fart - Jens Fredricson ny i SOK:s Topp och Talang

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Han säkrade VM-guld för Sverige och visade världsklass. Nu får han med hjälp av Sveriges Olympiska Kommitté nya möjligheter för att nå ännu högre. – Det är inget snack, satsningen är riktad mot en individuell medalj i Paris, säger Jens Fredricson.

Beslutsamhet är en egenskap som präglat hans senaste år av framgång och när det största av mästerskap nu närmar sig är den lika tydlig som alltid.

– Ska man på en resa och inte vet vart man ska åka, då blir det ingen resa alls. Då irrar man mest runt, säger Jens Fredricson.

Nu står det också klart att Jens Fredricson är en av de 16 atleter som tas in i SOK:s stödprogram Topp och Talang från och med 1 januari 2023.

– Jag är väldigt, väldigt glad för det här stödet. Om man gör som man alltid har gjort så går det som det alltid har gått, därför betyder det här väldigt mycket, säger Jens Fredricson.

Just att man känner sig stark och frisk betyder mycket för motivationen. Att få tillgång till professionell hjälp med det kommer att betyda mycket.

SOK:s Topp och Talang syftar till att stötta i det sista steget i en satsning mot världstoppen. Det innebär ett skräddarsytt och behovsprövat ekonomiskt stöd samt tillgång till SOK:s resurspersoner och experter inom olika områden.

– Delen med fysträning, kost och fysioterapeut är väldigt viktigt. Just att man håller sig sund och känner sig stark och frisk betyder mycket för motivationen. Att få tillgång till professionell hjälp med det kommer att betyda mycket, säger Jens Fredricson.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån


Han tror också mycket på att man måste träna för att bli bättre. Det är också för det som han ansökt om det riktade ekonomiska stödet.

– Kyra Kyrklund är en professor inom ridkonst och jag har tränat för henne sedan 80-talet. Jag passar alltid också på att träna för Rolf-Göran Bengtsson när det finns möjlighet och tycker väldigt mycket om det.
Jag har väldigt fina hästar och hästägare och ett otroligt stöd från familjen, och nu detsamma från SOK. Det känns fantastiskt bra.

Satsningen mot OS i Paris 2024 innebär också förändringar i hans arbete på de två riksanläggningarna för svensk ridsport; Flyinge och Strömsholm.

– Fram till OS i Paris jobbar jag inte operativt utan finns med i en ledningsgrupp. Sedan finns det möjlighet att komma tillbaka mer efter OS i Paris, det känns fint att riksanläggningarna ger den här möjligheten. Jag har väldigt fina hästar och hästägare och ett otroligt stöd från familjen och nu detsamma från SOK. Det känns fantastiskt bra, säger Jens Fredricson.

Nya deltagare i SOK:s utvecklingsprogram Topp och Talang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ryttare i SOK:s Topp och Talang under 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt