Annons
Annons

Sverige till säsongsfinal med blicken fäst på OS i Paris

Louise Romeikes Caspian spås en lysande framtid. I helgen gör de finalen i Nations Cup i Boekelo med chans på att OS-kvala.

Foto: Sivert Jonsson

Mycket står på spel för fälttävlanslaget som är i Boekelo för årets final i Nations Cup; samtliga svenska hästar kan göra sitt första OS-kval.
– Det är mycket OS-tankar. Resultatet här påverkar mycket inför det som ska hända nästa år, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Traditionsenligt avslutas FEI Nations Cup i fälttävlan på en av sportens mest klassiska platser; Boekelo i Nederländerna.

Truppen på plats i Boekelo 4-8 oktober är Frida Andersén med Stonehavens Baby Blue, Amanda Anderson med Jersey, Pontus Hugosson med Zin Fire, Malin Josefsson med Maggan V och Golden Midnight samt Louise Romeike med Caspian 15. Samtliga rider alltså för ett individuellt OS-kval.

Det är klart att vi vill göra det bra och mäta oss med de andra. Men syftet är ju också större än så.

Sverige vann totalen i Nations Cup 2019 och 2021 och blev trea 2022. Eter att man klarat OS-kvalet redan på VM 2022 har upplägget för 2023 haft mer individuell prägel och Sverige är inte med i toppstriden inför veckans säsongsfinal.

– Vi har inte pushat för resultat i serien på samma sätt som andra år även om det är klart att vi vill göra det bra och mäta oss med de andra. Men syftet är ju också större än så, säger Fredrik Bergendorff.

Frida Andersen och Stonehavens Baby gjorde en superterräng för Sverige vid FEI Eventing Nations Cup i Jardy 2023, i Boekelo går de upp en nivå till lång fyrstjärnig klass. Bilden är arkiv.

Ja, med färre än 300 dagar kvar till spelens öppnande är det läge att ta chansen. Säsongsfinalen för Nations Cup avgörs i CCI4*L, en klass som innebär första steget mot OS-kval för de ekipage som genomför med de resultat som krävs. De måste därefter göra ytterligare ett kval under 2024, före sista juni. Det kvalet ska göras i lägst CCI4*S. Där måste ekipaget ha mindre än 45 straffpoäng i dressyren, inte mer än 11 straffpoäng på hinder och 75 sekunder över optimaltid samt inte mer än 16 straffpoäng i hoppningen.

- Klarar man inte det så kommer man inte att vara bra nog att vara med i ett svenskt lag i alla fall. Det kvalet finns i teorin men man måste självklart ha en högre nivå än så om man ska till OS, så det är egentligen inte något som jag har tankarna på, säger Fredrik Bergendorff.

Bland de kvalade ekipagen ska sedan förbundskaptenen ta ut tre ordinarie och en reserv som reser till Versailles där ridsportgrenarna avgörs 2024.

Det är ju en häst som inte bara vi i Sverige pratar om, utan som även de andra länderna har ögonen på. Jag håller alla tummar att Louise får med sig ett resultat här som är bra.

– Malin har ju kommit tillbaka efter att ha fått barn igen och det klart att de vill bevisa igen att Golden Midnight hör hemma som förstahäst i ett svenskt lag.

Louise Romeike är mycket väl beriden just nu. En som drar blickarna till sig lite extra är han som ska göra jobbet i Boekelo; Caspian 15.

– Han är ju fortfarande oerfaren så jag vill inte sätta mer tryck på dem än vad som är nödvändigt, men det är ju en häst som inte bara vi i Sverige pratar om utan som även de andra länderna har ögonen på. Det blir ett steg upp för honom, men det är en fantastisk häst och jag håller alla tummar att Louise får med sig ett resultat här som är bra.

Att ha två hästar kvalade är något helt annat. Upplägget blir lugnare, den känslan skulle betyda mycket för dem att få med sig.

Frida Andersen och Malin Josefsson kan efter Boekelo ha två hästar OS-kvalade om Stonehaven's Baby Blue gör stallkompisen Box Leo sällskap och Malin lyckas i Boekelo med både Golden Midnight och Maggan V.

Malin Josefsson på Golden Midnight är ett rutinerat mästerskapsekipage som nu har chans att komma ett steg närmare sin första OS-start.

Foto: Roland Thunholm

– Att ha två hästar kvalade är något helt annat. Man har inte den oerhörda pressen på sig och upplägget blir lugnare, den känslan skulle betyda mycket för dem att få med sig, säger Fredrik Bergendorff.

Superorganiserad och otroligt målmedveten. På de korta fyrstjärniga hon har ridit har hon gjort det jättebra.

Pontus Hugosson med Zin Fei och Amanda Andersson med Jersey har också chansen att OS-kvala.

– Amanda är young rider. Superorganiserad och otroligt målmedveten. På de korta fyrstjärniga hon har ridit har hon gjort det jättebra. Detta är en nivå till, men med ett kval är det ju möjligt att snegla upp mot ett lag. Pontus rider väldigt klokt varje gång han rider i lag och är superstabil i terrängen, säger Fredrik Bergendorff.

Dressyren i Boekelo avgörs torsdag och fredag, terrängen på lördag och banhoppningen avslutar på söndagen. Efter det vet vi vilka ekipage som tagit ett steg närmare OS i Paris 2024.

Aktuell ställning Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FEI-tv/ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Regler för kval till OS i Paris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startnummer och starttider dressyr, Nations Cup Boekelo:

Torsdag

8. Malin Josefsson/Golden Midnight 09.49, lagryttare
20. Amanda Anderson/Jersey 11.27, lagryttare
32. Frida Andersén Stonehavens/Baby Blue 14.07, lagryttare
44. Louise Romeike/Caspian 15 15.45, lagryttare
56. Malin Josefsson/ Maggan V 17.23, individuell

Fredag

62. Pontus Hugosson/Zin Fire 09.28, individuell

Följande nationer är i nuläget kvalade till lagtävlingen vid OS i Paris 2024: Sverige, Nya Zeeland, USA, Storbritannien, Tyskland, Irland, Schweiz, Belgien, Australien, Frankrike, Kina, Polen och Nederländerna.

Högst placerade nation i totalställningen för Nations Cup som inte är redan är kvalad blir OS-klar.

Publicerad:

Aktuellt