Annons
Annons

Blandade resultat på ungdoms-EM i fälttävlan

Wynja Eriksdotter Rubin på Hakunamatata blev bästa svenska ekipage på YR-EM 2023.

Foto: Arkiv

Tidigare mästerskapsryttarna Wynja Eriksdotter Rubin och Wilma Nyhlén stod för Sveriges bästa prestationer vid Europamästerskapet i italienska Montelibretti som avgjordes i helgen.
– De har matchat sina hästar föredömligt, säger landslagsledare Viktoria Carlerbäck.

Sverige hade lag i klassen för young rider men startade med ett individuellt juniorekipage; Signe Kvarnstrand och Allan V. Efter en fint genomförd tävling slutade på plats 32, 16,5 straffpoäng bakom vinnaren. Efter att ha vunnit SM och NM kan de nu lägga ett genomfört EM till meritlistan.

– Hon gjorde det jättefint och det ska bli väldigt kul att jobba vidare med dem. Vi hade förhoppningar om topp 10 men nu var det en klass där dressyren fick större påverkan än normalt och då blir det ju svårt att avancera, säger Viktoria Carlerbäck.

Jag hade förhoppningar om att vi skulle kunna knipa medalj men då hade allt behövt gå rätt. Värmen tog ut sin rätt mer än vad vi trodde på förhand.

Om juniorernas klass var åt det mindre utslagsgivande hållet så var det tvärtom för young riderna. Endast tre nationer av åtta hade tre ryttare i mål och resultatet för vinnande hemmanationen Italien var hela 122,6. Två av fyra svenska YR-ekipage genomförde individuellt och därmed var laget långt från pallen.

– Jag hade förhoppningar om att vi skulle kunna knipa medalj men då hade allt behövt gå rätt. Värmen tog ut sin rätt mer än vad vi trodde på förhand, det tror jag de andra nationerna håller med om. Sedan fick ju Amanda Andersson bryta efter att Double Carat inte var sitt vanliga jag. Hon gjorde ju självklart 100 procent rätt i det men för laget så blev det ju tufft, säger Viktoria Carlerbäck.

Terrängen är ju Stingers rätta element och där var de som vanligt fantastiska.

Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata 9 slutade på plats 18 och Wilma Nyhlén med Stinger, Ludvig Svennerståls tidigare mästerskapshäst, slutade på plats 25. Wynja har tidigare varit femma på junior-EM i Segersjö 2021 och Wilma har internationella placeringarna 3,5 och sex i år.

– Det är ju två lite äldre hästar som kanske just den här gången saknade spänsten att hoppa felfritt på banhoppningen dagen efter terrängen. Terrängen är ju Stingers rätta element och där var de som vanligt fantastiska, Wilma gör alla förberedelser rätt och vi ska jobba vidare nästa år så kommer det andra att bli ännu bättre. Wynja är också otroligt proffsig, sedan är ju Hakunamatata 9 nitton år så med honom får vi ju självklart se, säger Viktoria Carlerbäck.

 

Resultat Montelibretti, Italien – internationell fälttävlan

CCI3*L EM för young rider, individuellt:
1) Charlotte Bordas, Frankrike, Firewall des Aucels Z, 28,6 straffpoäng
2) Kaya Thomsen, Tyskland, Cool Charly Blue, 33,9 straffpoäng
3) Alannah Kelly, Irland, 37,70 straffpoäng
18) Wynja Eriksdotter Rubin, Sverige, Hakunamatata 9, 49,8 straffpoäng
25) Wilma Nyhlén, Sverige, Stinger, 57,8 straffpoäng
32) Amanda Andersson, Sverige, Double Carat, utgick
32) Anna Eriksson Svane, Sverige, Elektronic utgick

CCI3*L EM för young rider, lag:
1) Italien 122,60 straffpoäng
2) Irland 123,3 straffpoäng
3) Tyskland 125,20 straffpoäng
6) Sverige 1107,6 straffpoäng

CCI2*L EM för juniorer, individuellt:
1) Smilla Maline Philipp, Tyskland, Sir Boogles, 23,5 straffpoäng
2) Leopoldo Petrini, Italien, Emerald Jonny, 24,8 straffpoäng
3) Jeanne Brunel, Frankrike, Dexter Z, 24,9 straffpoäng
32) Signe Kvarnstrand, Sverige, Allan V, 39,00 straffpoäng

CCI2*L EM för juniorer, lag:
1) Tyskland 81,30 straffpoäng
2) Storbritannien, 81,7 straffpoäng
3) Frankrike 88,6 straffpoäng

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt