Annons
Annons

EM i fälttävlan 2023 är över - förbundskapten Fredrik Bergendorff summerar: "Fantastisk insats"

Under söndagen avslutas EM i fälttävlan i Haras le Pin med banhoppning. Amanda Staam avslutade på topp med en felfri runda och blev bästa svensk i hoppningen.

Efter en terräng som inte gick exakt så som alla ryttare önskade hade det svenska laget under söndagen chans att ta lite revansch innan det skulle bli dags att packa ihop och summera mästerskapet.

För Amanda Staam som red den egna uppfödningen Corpoubet AT i sitt livs första seniormästerskap så blev det bästa möjliga avslut då de gick in och satte en felfri ritt.

- Han är väldigt stark i hoppningen och efter en så fysiskt ansträngande terräng känns det helt fantastiskt att gå in på banan och känna hur mycket energi det finns kvar i honom, säger Amanda om sin häst efter ritten.

För Sara Algotsson-Ostholt och Dynamite Jack såg det länge bra ut men så föll de två sista bommarna. Sara ser Jack som en riktig framtidshäst och är trots det nöjd med rundan.

- Jag borde ha plockat bort ett galoppsprång på sista linjen men han hoppar så himla fint där inne, säger Sara som är nöjd med sin avslutning på mästerskapet.

Avklarad debut för Lina Forsberg

Även Lina Forsberg mästerskapsdebuterade med sin Kaizen, en häst som hon haft i åtta års tid och känner utan och innan. Det rann iväg lite i hoppningen, som är en svår gren för ekipaget.

- Jag hade kanske velat avsluta något bättre men i och med att jag rider individuellt och inte hade någon chans till placering försvann mycket av pressen. Vi har börjat få till det bättre hemma på träning och ju mer erfarenhet vi får desto bättre kommer det sitta även på tävling, säger Lina efter rundan, där de fick 20 fel.

Frida Andersén gick ut på banan som 18:e högst i ställningen och hade allt att vinna. Men trots att Box Leo hoppade på pigga ben efter gårdagens terräng blev det två nedslag, ett resultat Frida inte var helt nöjd med.

- Jag borde ha ridit betydligt bättre, men jag är jättestolt och nöjd med min häst, säger hon.

Allra bäst utgångsläge hade Sofia Sjöborg på 11:e plats inför hoppningen men det blev ett oturligt nedslag som gjorde att de föll två placeringar, till 13:e plats.

- Belle hoppade helt fantastiskt och jag tror publiken och atmosfären gav henne extra mycket energi. Det var ett kvitto på hur bra form hon är i som kan gå från den tuffa terrängen igår till att ge sån här känsla inne på banan idag, säger Sofia.

Svenska laget slutade till slut sexa, en placering som hade gett ett OS-kval om det inte redan var klart. Nu var det istället Belgien och Nederländerna som knep de två platserna i startfältet.

Förbundskapten Fredrik Bergendorffs summering

Förbundskapten Fredrik Bergendorff summerar en tävling som hade många ljusglimtar, men också viktiga lärdomar.

- Svenska insatsen har varit fantastisk, även om jag tävlingsmässigt hade önskat att vi kunde vara här och gå mot en medalj. Vi hade behövt tre snabba rundor i terrängen och vi hade två, men det visar också vilken erfarenhet det krävs för att lyckas i såna här sammanhang, säger Fredrik.

Han är glad att han fick möjlighet att ge både Lina och Amanda den erfarenheten att vara på ett mästerskap för första gången.

- Jag tror när hela tävlingen landar tror jag att vi kommer märka att de är mycket bättre tävlingsryttare nu än vad de var för en vecka sedan, säger han.

Samtidigt är han trots den tuffa utmaningen i framför allt terrängen stolt över hur svenskarna tog sig an uppgiften.

- Det gäller ju i såna här sammanhang att man tar ut allt man kan av både sig själv och hästen utan att det går för långt, för hästens bästa är alltid viktigast. Det tycker jag alla svenskarna gjorde här, på ett väldigt bra sätt.

- Nu ska jag se till att ta en djupandning och nu är de här ryttarna ett steg närmare OS, men vi har också en Nations Cup nästa vecka som vi ser fram emot.

Tävlingen sänds i SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt