Annons
Annons

Tuff terräng på EM trots kortad bana - två svenskar felfria på hinder

Det var tuffa förutsättningar under terrängen på EM i Haras du Pin 2023. Efter att den redan mjuka marken blivit ännu blötare av regn under natten kortades banan, något som uppskattades av ryttarna.

Frida Andersén och Box Leo var först ut av svenskarna på en bana vars underlag oroat under veckan. Till slut kortades den från 5800 m till 4730 och optimaltiden krympte från 10 min 11 sek till 8 min 18 sek.

Det blev en stabil men något långsam runda, felfri på hinder och 14,4 fel för tid.

- Det var tufft där ute men jag är jättestolt över min häst. Jag valde att ta det lite lugnare för att sätta en nolla på hinder för laget, säger Frida efter ritten.

Därefter var det Sofia Sjöborgs tur och även hon kände av underlaget. Det blev 26 sekunder över tiden och 44,6 straff totalt efter terrängen.

- Belle brukar aldrig bli trött men idag kände jag verkligen att hon tog ut sig. Jag lät henne gå i sitt tempo men jag märkte hur hon drog igång igen mot slutet, säger Sofia.

Tufft ute på banan för debutanterna

För mästerskapsdebuterande Lina Forsberg började banan strålande men på det andra vattenhindret förlorade hon balansen något och det blev ett stopp på en spets.

- Jag skulle ha reagerat snabbare och tagit alternativet men det är så lätt att vara efterklok. Jag är så nöjd med Kaizen och den runan vi fick till i övrigt, säger Lina.

Nästa debutant ut på banan var Amanda Staam med egna uppfödningen Corpoubet AT, även där var det i första hand underlaget som ställde till det. Ett stopp på insprånget i en coffin och en hel del tdsfel blev det för ekipaget, men Amanda var ändå nöjd med sin häst.

- Han kämpade så hårt där ute men det fanns helt enkelt ingen kraft att hoppa det hindret. Vi båda gav allt vi hade men det var tufft där ute idag, säger Amanda.

Sara Algotsson-Ostholt: "Var ett snäpp för tufft"

Sist ut för svenskarna gick rutinerade sara Algotsson-Ostholt med inte riktigt lika rutinerade Dynamite Jack. Den 10-åriga valacken har seglat upp som ett nytt stjärnskott men lördagens utmaning i Haras du Pin blev lite för tuff. Två stopp på de två första vattenhindren och en hel del tidsfel blev det.

- Det var ett snäpp för svårt för honom där ute idag. Sen ser man det inte riktigt när man står vid sidan men det fanns inte ett enda ställe på banan där det var fast mark, säger Sara, som red i slutet av hela dagens startfält.

Bäst i terrängen lyckades brittiska Rosalind Canter som var den enda som klarade sig inom tiden och ligger därför i klar ledning. Bakom henne hittar vi landsmaninnan Kitty King som var 9 sekunder över tiden. Dagens klättring står irländska Sarah Ennis för. Hon låg tredje sist efter dressyren men klättrade med sina 2,4 tidsfel från 54:e till 5:e plats inför hoppningen.

Ställning efter terrängen:

1. Rosalind Canter, Storbritannien, 21,3 straff (2)
2. Kitty King, Storbritannien, 30,8 straff (9)
3. Sandra Auffarth, Tyskland, 34,6 straff (11)
12. Sofia Sjöborg, Sverige, 44,6 straff (40)
16. Frida Andersén, Sverige, 47,7 straff (34)
34. Lina Forsberg, Sverige, 78,7 (16)
37. Amanda Staam, Sverige, 102,5 (34)
38. Sara Algotsson-Ostholt, Sverige, 105,7 (26)

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt