Annons
Annons

Tuff kamp om guldet när lag-SM i ponnydressyr avgjordes i Åstorp

Foto: Yvonne Karlsson

Det har varit en helg fullspäckad med ponnydressyr när finalen av Folksam ponnyallsvenska avgjordes i Åstorp i helgen. Med 17 startande lag skiljde det till slut bara cirka en procent mellan varje medalj.

Det blev en tuff kamp om medaljerna när 17 av Sveriges bästa ponnylag i dressyr skulle göra upp i finalen av Folksam Ponnyallsvenska i dressyr, lag-SM.

Segrande ur striden gick Föreningen Lindelunda Sportryttare, som med lagledare Elin Aspnäs tagit tre guld och ett silver sedan klubbens första år i lag-SM 2020.

- Vi valde att gå på lite fler ekipage under säsongen i år så att fler kunde delta och ha så många som möjligt kvalade. Sen försökte vi få ihop ett så bra lag som möjligt och vi hade ju lite att försvara, säger Elin Aspnäs efter tävlingen-

- Det är nerver och press och hästar och bedömning, då kan vad som helst hända. I finalen så rider de ju FEI:s inledande som de sällan rider annars.

Stark sammanhållning i laget

Lindelunda är även namnet på gården där Elin har sin verksamhet och de som tävlar för klubben är till stor del hennes elever. De känner varandra väl och flera av de som red sitt allra första lag-SM under Lindelunda-flaggan för tre år sedan är fortfarande med i laget.

- Vi har haft fantastisk stämning, vi har gjort det här i några år nu. Det är samma stomme och så har vi byggt på med yngre ryttare. Det har varit nervöst men vi har ändå haft väldigt bra sammanhållning och gemenskap, de som varit med länge stöttar de som är på väg upp och det är kul att se hur de som ridit längre i laget tar rollen som förebild för de som är mer oerfarna.

Elin Aspnäs: "Stort att få rida i lag"

Inför finalen var det små marginaler och Elin uppmanade sina ryttare att hålla sina vanliga rutiner och göra det de är bra på, en taktik som föll väl ut.

- Vi har en väldigt bra bredd och det är nog det som gjorde att vi kunde hålla ifrån i slutändan och vinna.

När segern var säkrad firades det i stallet på tävlingsplatsen innan det var dags för hemfärd.

- Guldbyxorna åkte ju på och jag hann iväg och köpa lite Pommac så att vi kunde skåla i stallet, alla har haft jätteroligt och det är så stort att få rida i lag och heja på varandra när det annars är en så individuell sport.

Medaljörer Folksam lag-SM ponnydressyr 2023:

 1. Föreningen Lindelunda Sportryttare, 143.536
  Angelina Brink/Sir Sansibar, Oliver Brink/Dot Com, Ebba Södermalm/Keizerskroon Finn, Wilma Holmgren/HB Dancing Daylight, Saga Gyllenglad/Brouwerij's Percival, Tilda André Hokfeldt/Hamiltons I did it My Way
  Lagledare: Elin Aspnäs
 2. Willands Ryttarförening, 142.477
  Alice Svanberg/Heaven's On Fire, Saga Söderlund/Max, Milla Blomqvist/Magic Golden Charm, Juni Skobe Rosén/Carpe Diem E, Wilma Bornhager/Frans Isak, Ronja Kardos/Nice One
  Lagledare: Filippa Wallqvist
 3. Täby Ryttarsällskap, 141.515
  Agnes Michanek/Cappucino, Elin Einerth/Runsås Chakira, Julia Sundell/Minigårdens Kapten Krok, Elsa Boklund/Blakt's Tiara, Vida Nordling Pettersson/Dreimalhoch S
  Lagledare: Margareta Schimidt

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt