Annons
Annons

Dressyren har VC-premiär på klasstävling: ”Värdemätare”

Patrik Kittel tog sig upp på världscuppallen i Lyon 2022, då tillsammans med Touchdown. I år slutade han fyra med Forever Young HRH.

Foto: Arkiv

Sverige har både rutinerade mästerskapsrävar och framtidsstjärnor i truppen när dressyreliten drar till danska Herning för världscuppremiär 21-22 oktober.
– En bra tävling med bra domare och bra nivå, det blir väldigt spännande att se vad vi kan göra, säger förbundskapten Bo Jenå.

Patrik Kittel med mästerskapsstjärnan Touchdown, Caroline Darcourt med förra årets succéhäst Lord Django samt Tinne Vilhelmson Silvén med Wellingtonvinnaren Devanto. Det är den trio som är först ut att rida världscup för Sverige i den Västeuropeiska ligan säsongen 23/24.

– Det är alltid en värdemätare i Herning att se hur de har kommit i gång efter sommarsäsongen. Kul att vi är på G igen. Patrik kan ju verkligen ha med segern att göra och jag tror också mycket på både Tinne och Caroline, säger Bo Jenå på väg till Herning.

Världscuppoängen delas ut i söndagens kür som avgörs klockan 14.30. Kvalet rids på lördagen 13.00 i Grand Prix och de 15 bästa går vidare till küren.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till livesändning på FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenskarna ställs bland annat mot danska stjärnor som Nanna Skodborg Merrald och Daniel Bachman Andersen.


Göteborg en mäktig och viktig tävling för oss. Det är hemmaplan och också en av de bästa tävlingarna i världscupen.

Årets världscupsäsong har 11 omgångar och för förbundskaptenen sticker en ut lite extra.

– Göteborg en mäktig och viktig tävling för oss. Det är hemmaplan och också en av de bästa tävlingarna i världscupen var gäller motstånd, publik, atmosfär och arrangemang.

Föregående säsong var Johanna Due Boje enda svensk i finalen som avgjordes i Omaha och tillsammans med Mazy Klövenhöj slutade hon då på plats nummer åtta.

Där satt den! Vid världscupfinalen i Omaha, USA, 2023 visade Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj att de kan leverera på toppnivå.

Foto: Arkiv

 

Finalen för 23/24 rids i Riyadh 16-20 april 2024 och dit går de nio bästa från den västeuropeiska ligan. Regerande världscupmästaren Jessica von Bredow-Werndl är direktkvalad men har sagt att hon kommer att sikta helt mot de olympiska spelen i Paris 2024

– Det kan vara möjligt om allt stämmer att rida både finalen och OS i Paris men det får vi i så fall titta på när det är lite närmare finalen. OS är ju det stora målet, det måste man ha i åtanke. Har man fler än en häst är det förstås lättare, säger förbundskapten Bo Jenå.

Så många som möjligt ska ut och pröva sina vingar och för OS-aktuella är det också bra tillällen att stämma av hur man ligger till.

Under året hoppas han kunna ge många svenska ekipage chansen att rida världscup.

– Att fler svenskar kommer ut på tävlingar med bra motstånd och internationell atmosfär är bra. Så många som möjligt ska ut och pröva sina vingar och för OS-aktuella är det också bra tillällen att stämma av hur man ligger till.

Schema för världscupsäsong Västeuropeiska ligan 23/24 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regler för världscupen i dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under tävlingarna i Herning rids förutom de femstjärniga världscuptävlingarna också trestjärniga klasser samt Lövsta Future Challenge Dressage International Tour U25, touren som ger ryttare under 25 år chansen att tävla på internationella arenor i samband med världscuptävlingar. En lång rad svenska ekipage kommer till start.

Läs mer om Lövsta Future Challenge Dressage International Tour Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Publicerad:

Aktuellt