Annons
Annons

Juliette på väg mot toppen med stjärnhästens lillebror

Juliette Ramel och nya stjärnan Gideon K.H. är på väg mot etablering på internationella dressyrscenen. Likheten med storstjärnan och storebror Buriel K.H. är slående.

Foto: Privat

Med Buriel K.H. har hon tagit EM-brons med Sverige, varit topp tio på OS och VM samt vunnit internationell Grand Prix. I helgen började hon en ny internationell resa när hon tog två tredjeplatser med Gideon K.H. , hästen som har samma mamma som Buriel K.H.
– Jag är väldigt förhoppningsfull inför framtiden, så kul, säger den svenska dressyrstjärnan Juliette Ramel.

De båda tredjeplatserna kom 7-8 oktober vid de trestjärniga tävlingarna i tyska Troisdorf. Klasserna var Grand Prix och Grand Prix Special och på plats fanns bland andra tyska storstjärnan Isabel Werth. För Gideon K.H. var det livets tredje tävling totalt och dessutom internationell debut.

– Jag red väldigt försiktigt. Jag tyckte att det var bra att komma ut nu i tävlingsmiljö och se hur han klarar de och han tog det himla bra. Allt kändes väldigt, väldigt lätt och vi fick absolut inte visat allt vi har, säger Juliette Ramel.

En kompis till mig köpte honom och satte honom hos mig när han skulle på semester och sedan hämtade han honom liksom aldrig, det är jag väldigt glad för idag så klart.

12-åriga Gideon K.H. och 17-åriga Buriel K.H. är båda uppfödda av Corrie Bakker och mamma är Ronja K.H. Pappa till Gideon är Rhodium och pappa till Buriel är Osmium. Juliette såg Gideon K.H första gången när han var sex år och av en händelse kom han till hennes stall som åttaåring.

– En kompis till mig köpte honom och satte honom hos mig när han skulle på semester och sedan hämtade han honom liksom aldrig, det är jag väldigt glad för idag så klart, säger Juliette med ett skratt.

Många frågade om han är lik Buriel och jag bara ”nej, nej, nej”. Men sedan en dag så fick jag liksom känslan av det var liksom ”passagetrav” och tänkte bara att ”vad kom detta ifrån”?

Men trots släktskapet med stallets kung Buriel var hon i början långt ifrån övertygad att kapaciteten fanns för det han just visat med de båda pallplatserna.

– Många frågade om han är lik Buriel och jag bara ”nej, nej, nej”, det kändes inte som att det fanns schwung och elasticitet. Men sedan en dag så fick jag liksom känslan av det var liksom ”passagetrav” och tänkte bara att ”vad kom detta ifrån”, säger Juliette Ramel.

Juliette Ramel och Buriel har slutat topp10 på både OS och VM och siktar mot nytt mästerskap 2024.

Foto: Arkiv

 

Gideon visade sig sedan precis som sin storebror ha lätt för de samlande rörelserna piaff och passage och båda gillar att vara i träning. Medan Buriel fortsatt matchas mot mästerskap kommande OS-säsong bygger hon med Gideon vidare på helgens lovande debut.

– Det var ju tredje tävlingen nånsin för honom så nu blir det ett steg i taget. Jag vet vad jag ska jobba på och håller mig hemma och år allt lite mer befäst så kommer han nog ut lite igen i början på vintern. Buriel kan fortfarande göra mästerskap nästa år så det är heller ingen stress, säger Juliette.

OS i Paris hägrar och jag ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan fram till dess.

Och det är inte bara stjärnbröderna Gideon och Buriel som gör att dressyrframtiden känns ljus.

– Jag har flera yngre som jag tror väldigt mycket på. En tioåring som vann sin första Intermediaire I precis, väldigt spännande.

Kommande säsong med Buriel K.H. inleder hon mest troligt på senvintern 2024.

– OS i Paris hägrar och jag ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan fram till dess. Det gäller ju att vara bland de tre bästa för att ta sig in i laget när det är dags för ledningen att ta sitt beslut, säger Juliette Ramel.

Internationella resultat Juliette Ramel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt