Annons
Annons

Kittel ankare när kommande stjärnor debuterar femstjärnig Nations Cup

Patrik Kittel på Touchdown.

Foto: Roland Thunholm

Framtidshästar gör debut i FEI Dressage Nations Cup 5* på högklassig fransk dressyrmark i Compiègne. De kompletteras av Sveriges högst rankade ekipage på världsrankingen.
– Det klart att Patrik är lite av ett ankare, det ska bli väldigt spännande att se laget mäta sig här, säger förbundskapten Bo Jenå.

Traditionellt sett betyder femstjärnig FEI Dressage Nations Cup i Compiègne högklassigt motstånd och även i år finns starka namn på plats. De svenska ryttarna ställs bland annat mot dubbla världsmästaren Charlotte Fry, världscupvinnaren i Göteborg Carina Cassoe Krüth samt flera världscupfinalister.

– Det är ju mot de bästa som vi måste hävda oss så det är ju så vi vill ha det, och dessutom är flera EM-domare på plats, säger Bo Jenå.

Patrik Kittel och Touchdown, Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne samt Caroline Darcourt och Lord Django är laget som ska följa upp Sveriges tredjeplats från premiären i Nations Cup som ägde rum i Wellington, Florida, i februari.

Det känns väldigt bra att kunna ta med de här ekipagen och på så sätt bygga för framtiden med så spännande hästar.

Samtliga ekipage har visat form under våren. Patrik och Touchdown kommer närmast från Doha och en seger Kür samt en andraplats i Grand Prix. Malin och Bergsjöholms Valbonne var etta och tvåa i Grand Prix och Grand Prix Special vid tävlingar i Lier i mars och Caroline och Lord Django imponerade stort vid flera tävlingar i Wellington i början på året där de red hem sju pallplatser totalt.

– Det känns väldigt bra att kunna ta med de här ekipagen och på så sätt bygga för framtiden med så spännande hästar. För resultatets skull så är det önskvärt att Patrik presterar på topp, men det kan man så klart aldrig ta för givet när det gäller hästar, inte ens när det gäller ett sådan ekipage, säger förbundskapten Bo Jenå.

Hon har sett riktigt fin ut här på träning. Jag ser fram emot att se henne starta igen.

I de trestjärniga tävlingarna i Compiègne startar Tinne Vilhemsson Silfvén med Devantos och Patrik Kittel med Well Done de la Roche. Kittel och Well Done de la Roche gjorde comeback på tävlingsbanorna tidigare i vår efter ett nästan två år långt skadeupphåll och fick med sig en seger direkt vid första tävlingshelgen.

– Hon har sett riktigt fin ut här på träning. Jag ser fram emot att se henne starta igen, säger Bo Jenå.

I mars i år stod det klart att dressyren har en ny grensponsor i Stora Enso.
- Detta partnerskap ger oss förutsättningar att fortsätta bygga landslaget, fortsätta på den röda tråden och ta landslaget till nästa nivå med medaljer i sikte, sa Bo Jenå då.
Compiègne blir första nationstävlingen med det nya, värdefulla stödet i ryggen. Därefter tar landslaget tillsammans med Stora Enso sats mot nationstävlingen i Rotterdam under midsommarhelgen.

FEI Dressage Nations Cup Compiègne avgörs under lördagen 6 maj och söndagen 7 maj. De tre svenska ryttarna rider Grand Prix på lördagen, två rider sedan Grand Prix Special på söndagen och en rider Kür.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fullständiga regler FEI Dressage Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell Ställning FEI Dressage Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här rids FEI Dressage Nations Cup 2023:

3*Wellington, USA, 22- 26 februari
5*Compiègne, Frankrike, 4-7 maj
3*Budapest, Ungern, 7-11 juni
4*Rotterdam, Nederländerna, 22-25 juni
5*Aachen, Tyskland, 27 juni-2 juli
5*Falsterbo, Sverige, 13-16 juli

Sverige deltar i Wellington, Compiègne, Rotterdam, Aachen och Falsterbo

Vinnarna i respektive klass får ett poäng och sist placerad får så många poäng som det är starter i klassen. Poängen för de tre bästa ryttarna i varje lag räknas sedan ihop och den nation med lägst totalpoäng vinner deltävlingen i FEI Dressage Nations Cup. Om laget har fyra ryttare till start räknas den sämsta bort men om man som Sverige har tre ryttare räknas alla tre.

Poängutdelning 3* deltävling: 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2
Poängutdelning 4* deltävling: 12, 10, 9, 7, 6, 5, 4, 3
Poängutdelning 5* deltävling: 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4

Nationen med flest poäng totalt efter deltävlingen i Falsterbo vinner FEI Dressage Nations Cup.

Publicerad:

Aktuellt