Annons
Annons

Mästare ska koras vid soligt lag-SM i distansritt

Tjust Distansklubb är regerande mästarklubb i distans efter sin vinst 2022.

Nerikes Distansryttarklubb arrangerar Folksam lag-SM i distansritt. Rejält med backar och varmt väder väntar deltagarna i helgens Kilbergsritten.
– Det är en tuff bana i vanliga fall, det kommer att bli långsamma ridtider i helgen, säger tävlingsledare Camilla Nilsson.

De 82 kilometrarna som de fyra anmälda lagen ska ta sig an är uppdelade i tre etapper som går på Ånnaboda friluftsområde och över Närkeslätten.

Starten går lördag 17 juni klockan 9.00 och de tre bästa resultaten i varje lag räknas.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga regler för Folksam lag-SM i distansritt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folksam är ridsportens huvudsponsor och även sponsor till alla SM.


Arrangörerna beskriver banan som utmanande. På Ånnaboda friluftsanläggning kan man i kallare väderlek åka skidor både på längden och utför och backar väntar både nerför och uppför, förutom milen på Närkeslätten.

Jag tänker mest på ryttarna egentligen, för de har alltid allt fokus på sina hästar och glömmer bort sig själva i värmen.

Arrangörer och deltagare är inne i de sista förberedelserna och det varma vädret är i fokus.

– Det ser ut att bli 28 grader varmt. Jag tänker mest på ryttarna egentligen, för de har alltid allt fokus på sina hästar och glömmer bort sig själva i värmen, säger Camilla Nilsson, tävlingsledare och ordförande i Nerikes Distansryttarklubb.

Katarina Mungsgård är lagledare för regerande bronsmedaljörerna Mälardalens Distansryttarsällskap och även hon har tankarna på helgens förväntade soliga förutsättningar.

– Jag tror att många lag och ryttare håller på med samma sak som vi; att frysa petflaskor med vatten. Det kommer att gå åt mycket vatten i helgen. När det är så varmt går det åt mer vätska mer salter. Mer saker i kroppen är igång och det mycket man måste ha koll på och sköta om, säger hon.

Jag tror att det är viktigt för hästarna att ha sällskap här i helgen för de tankar energi ifrån varandra, det motiverar och de tycker att det är roligt.

Ryttarna i hennes lag är väl förberedda och förutom att göra de sista förberedelserna för hästarnas skötsel under ritten har man också taktik att tänka på.

– Det finns olika sätt. Till exempel att släppa fram starka ekipage och ha några ekipage längre bak som ankare och trygghet, eller också hålla ihop hela laget. Jag tror att det är viktigt för hästarna att ha sällskap här i helgen för de tankar energi ifrån varandra, det motiverar och de tycker att det är roligt att ha varandra. Vi har hästar med mycket erfarenhet och jag tror på vårat gäng, säger Katarina Mungsgård, Mälardalens Distansryttarsällskap.

Arrangörerna är redo att ta emot lagen som ska göra upp om SM-medaljerna.

– Läget är bra, vi har allt under kontroll. Domarna kan ta beslut om att förlänga maxtiden för ritterna på grund av värmen, de får ta ställning till det på lördag morgon, säger tävlingsledare Camilla Nilsson, med fyra dagar kvar till Folksam lag-SM i distansritt 2023.

Publicerad:

Aktuellt