Annons
Annons

Tredjeplats tog dem till högsta internationella distansnivån

Lina Persson och Wiwa La Wida tillsammans med medhjälparen Andreas Lundblad.

Foto: Privat

CEI** 120 kilometer i danska Lemvig var helgens uppgift för Lina Persson och Wiwa La Wida. Säkrad tredjeplats och trestjärnigt kval innebar deras största framgång tillsammans.
– Fin dag, fin tävling och fint resultat, säger Lina Persson.

Hon är 33 år, red sin första tävling i distansritt när hon var 13 och har tävlat internationellt sedan 2021. Hon har flera hästar i träning, tävlar internationellt med en och nu är distansryttaren Lina Persson från Floby Ryttare kvalad till högsta internationella nivån tillsammans med sin egna uppfödning Wiwa La Wida.

Lördagens klass hade inte det största startfältet, men 120 kilometer i rejäl försommarvärme är en utmaning oavsett hur många man tävlar mot. Alla delar måste sitta perfekt.

– Hon är inte så van att resa och bo borta och det brukar ta ett tag innan hon kommer igång med att äta och dricka men det skötte hon jättebra den här gången, säger Lina Persson.

Min plan var att hålla lite lägre tempo på första slingan men hon var väldigt pigg och stark så det fick bli en kompromiss.

Tiden 8.21.17 säkrade tredjeplats, en dryg halvtimma bakom norska segerekipaget Olaug Espeli Carstersen och Litlemos Malika.

– Min plan var att hålla lite lägre tempo på första slingan men vi gick ut ihop med andra hästar och hon var väldigt pigg och stark så det fick bli en kompromiss med hastigheten, sedan fick jag ner henne lite i hastighet på slinga två. På tredje slingan hade jag själv en liten mental dipp, veterinärkontrollen innan sträcka fyra är ett moment som alltid skapar lite nervositet och jag är inte så rutinerad.

Det är ett ekipage vi tror mycket på. Lina är målmedveten och tränar fokuserat. Man uppskattar verkligen att se ekipage som är så väl förberedda

Men Wiwa La Wida klarade värmen utmärkt och Lina hade disponerat krafterna mer än väl.

– Hon är duktig på att hantera alla typer av väder, hon påverkades inte mycket. Det känns otroligt roligt att hon är kvalad för högsta nivån nu, säger Lina Persson.

Landslagsledare Frida Westlund är inte förvånad.

– Det är ett ekipage vi tror mycket på, de har gjort mycket stabila resultat och gått igenom kvalen som en dans. Lina är målmedveten och tränar fokuserat för de tävlingar hon rider och man uppskattar verkligen att se ekipage som är så väl förberedda, säger hon.

På samma tävling i Danmark stod också fler svenska seniorer och juniorer för fina resultat. Fullständiga resultat hittas HÄR. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under helgen har också Emma Schuber, vid Sant Boi de Llucanès, Spanien, CEI2* 120 km, kvalat sin häst Jimi JS Bin Persik till höstens VM i distansritt för Young Rider.

Publicerad:

Aktuellt