Annons
Annons

Distansryttaren Emma Schuber tvåa på världsrankingen för Young Rider

Emma Schuber tillsammans med Jimi JS Bin Persik som tog en tiondeplats på 120 km i Spanien.

Foto: Privat

Hon startade säsongen 2023 med 320 kilometer fördelade på tre helger. Resultaten blev finfina och just nu är Emma Schuber näst bäst i världen bland distansryttare 21 år eller yngre. – Jag är väldigt stolt över mina hästar och lite över mig själv också, säger hon efter årets succéstart.

Hon är 19 år, har vunnit SM-silver, tävlade tidigare hoppning men bytte gren och tävlar nu för Mora Ridklubb. Som bäst har hon tidigare varit 49:a på distansrittens världsranking för young rider.

Men efter att ha inlett året med internationella placeringarna tre, tio och sex över distanserna 100, 120 och 100 kilometer tänkte hon att det kanske var läge att gå in och kika på rankingen.

– Jag blev väldigt chockad när jag såg det. Jag bara skrek åt mamma och pappa att komma och kolla. Så himla glad jag blev, säger Emma Schuber som ingår i distanslandslaget för young rider.

Man känner sig inte alltid så stor bland alla som tävlar. Ibland känns det omöjligt att mäta sig med dem i Frankrike och Spanien.

Hon inledde de tre helgerna av framgång i Norge med familjens Adagio, reste sedan vidare till Spanien för tävling med familjens häst Jimi och avslutade sedan i Frankrike med en lånad häst. Att göra fina resultat i Frankrike och Spanien värdesätter hon högt.

– Man känner sig inte alltid så stor bland alla som tävlar. Ibland känns det omöjligt att mäta sig med dem i Frankrike och Spanien för att sporten är så mycket större där. De ser ju inte direkt Sverige som ett hot men vi blir verkligen fler och fler ungdomar hela tiden som går framåt, säger Emma Schuber.

Emma Schuber och Adagio inledde säsongen med tredje plats i klassen över 100 km i norska Gyland.

Foto: Privat


Vad tror det är som gjort att du gjort den här fina säsongsstarten?

– Jag har så klart väldigt fina hästar som jag som sagt är jättestolt över. Jag har ett bra team runt omkring mig, och tillsammans har vi haft bra förberedelser. Vi har ju byggt upp det under flera år med tävlingsprogram och allt, säger Emma Schuber.

Det är ju väldigt mycket pepp. Nu ser man att det man gör går i rätt riktning, väldigt kul.

Kommande säsong väntar tre mästerskap; SM, NM och så det största målet för 2023, VM för young rider. Världsmästerskapet rids i Frankrike i september och hon har flera hästar kvalade, planen är att rida Jimi.

– Min största förhoppning är att få starta och genomföra.

Vad betyder det att du kan gå vidare med säsongen som tvåa i världen just nu?

– Så himla mycket, det är ju väldigt mycket pepp. Man tävlar och tävlar men det är svårt att få så tydliga resultat på att det går bra och framåt. Nu ser man att det man gör går i rätt riktning, väldigt kul, säger Emma Schuber, tvåa på världsrankingen i distansritt för young rider.

Emma Schubers internationella resultat finns här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt