Annons
Annons

Värmdö Ridklubb skapar nya stjärnor till Sveriges viktigaste hästjobb

Det är fölningstider på Värmdö Ridklubb och två blivande ridskolehästar har sett dagens ljus. Nu väntar en sommar på bete och om två och ett halvt år påbörjas deras utbildning till Sveriges viktigaste hästjobb.

Värmdö RK hade svårt att hitta hästar till ridskolan. Andrea Eriksson, stall och anläggningschef, funderade på om de kunde producera hästar själva, med hjälp av ston som redan fanns i verksamheten.

- Jag fick promota ett avelsprojekt för styrelsen. Kunskap, mark och lösdrift fanns, men det ekonomiska måste också tas i beaktande, skulle vi våga?

Innan de tog steget fullt ut köpte ridskolan in ett par unghästar som framgångsrikt utbildades och skolades in i verksamheten. 2019 betäckte man det första stoet Charon, en New Forest-ponny. Fyra avkommor senare har den första hunnit bli fem år och praoar i ridskolan.

- Det är jättetrevliga individer. Charons andra avkomma fick ett eget föl i förra veckan, berättar Andrea.

Det är så viktigt med mjuka värden idag.

 

Men bra ridskolehästar är inte det enda positiva med projektet. Det är också värdefullt för elever och anhöriga att hänga med på resan. Det händer till exempel att en rörd mamma hamnar mitt i en fölning. Som del av hästarnas utbildning finns ett medryttarsystem där elever får rida ut på ”sin” häst en dag i veckan. Ideella krafter hjälper till när det behövs, till exempel vid veterinärbesök.

- Det är så viktigt med mjuka värden idag. Det finns ingen prestation kopplat till medryttarna, de ska bara ha det mysigt med sin häst och sina kompisar, säger Andrea.

Att ha ston och föl i ett större stall är inte riskfritt, men på Värmdö RK finns goda rutiner för smittskydd och lösdriften ligger avskilt från resten av gården. Samtidigt är det viktigt för Andrea att inte gömma undan fölen.

- Vi stallar upp stona när det är en månad kvar till fölning. Fölen blir vana vid ljud, människor och hästar och de väcker ett intresse som ger ringar på vattnet. Eftersom vi är en föreningsdriven ridskola är det viktigt att inkludera medlemmarna. Vi erbjuder något mer än bara lektionsridning och jag tror det bidrar till att våra medlemmar stannar.

First Prince 5 år praoar på ridskolan

Ston och föl går på sommarbete på gården. Till hösten flyttas de till lösdriften och när de är två och ett halvt år får de komma ner på stall i omgångar för att hanteras och ridas in. De utbildas av personal och när de är fem år gamla får de börja praoa på utvalda lektioner.

- Fördelarna med egen uppfödning är att vi lär känna individerna. Vi vet exakt vad de varit med om och de är vana vid miljön. Det är egentligen bara positivt men det krävs kunnig och engagerad personal, berättar Andrea.

Hon vill gärna peppa andra att gå samma väg men uppmanar också till eftertanke.

- Se över de tråkiga delarna som miljö, kunskap och ekonomi. Gå igenom olika scenarion, tänk långsiktigt, och utnyttja andras kunskap och erfarenhet. Ställ frågor!

 

För att öka rekryteringen av hållbara ridskolehästar initierade Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion 2020 en tioårig satsning för att inspirera samarbeten mellan ridskolor och uppfödare. Läs mer om det här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt