Henrika och hästarna främjar folkhälsa

Hälsa är en process som pågår hela livet menar Henrika Jormfeldt, professor i omvårdnad vid Högskolan i Halmstad. Hon använder hästar i sin forskning och har erfarenheter av att umgänge med hästar kan lindra ångest och bidra till en friskare befolkning.
Henrika fick sin första ponny när hon var sju år gammal. Under skoltiden fann hon ofta stöd hos hästarna.
- Det mänskliga samhället kan vara tufft. Vi människor kan mena en sak men säga en annan, hästarna är raka i sin kommunikation och det är välgörande, säger Henrika.
Hon berättar om hur behandling av personer med psykisk sjukdom ofta präglas av hopplöshet och fokuseras på rent medicinska åtgärder. Henrika började leta efter mer hälsofrämjande behandlingsmetoder och landade i hästpromenader.
- Hästarna tillgodoser grundläggande mänskliga behov. I mötet med hästen krävs en speciell kommunikation och ett tydligt kroppsspråk som i sin tur ger en ömsesidig tyst förståelse.
Hästarna tillgodoser grundläggande mänskliga behov
Henrikas hästpromenader riktar sig i första hand till personer med schizofreni och de har blivit så populära att det som var tänkt att vara grupper om fem till sex personer nu ofta blir 20. De samlas och tar en 3 km lång promenad i skogen tillsammans med tre hästar. Deltagarna turas om att leda hästarna och får på ett naturligt sätt träna på att samspela och hjälpas åt. Efter promenaden blir det samtal och fika.
- Det är lättare att samtala efter promenaden. Då har alla redan interagerat med varandra och hjälpts åt att övervinna svårigheter, som att få hästen från en grästuva till exempel.
Henrika har observerat många positiva effekter hos deltagarna.
- Det är en tydlig, fysisk aktivitet som skapar motivation. Deltagarna kommer hemifrån och ut i ett socialt sammanhang, vilket inte sällan väcker förvåning och stolthet hos dem själva. Hästarna erbjuder också en lugnande miljö, med ljud som hovklapper, frustande och tuggande.Kommunerna borde se ett ekonomiskt stöd till klubbarna som en investering snarare än en kostnad.
Att hästar kan bidra till en friskare befolkning överlag är Henrika säker på. Hon menar att kommunerna borde stötta sina ridklubbar.
- Ridklubbarna kan med rätt förutsättningar bidra till folkhälsan och förebygga psykisk ohälsa. Kommunerna borde se ett ekonomiskt stöd till klubbarna som en investering snarare än en kostnad.
Inför framtiden efterlyser Henrika mer forskning och mer samverkan.
- Det finns många studier som indikerar värdet av hälsofrämjande och förebyggande behandlingsmetoder med hästar. Dessa metoder behöver integreras i vårdsystemet för att nå dem med störst behov.
Publicerad: