Burlövs kommun satsar på ridsporten och Burlövs RF
.jpg.png)
Burlövs Ryttarförening (BURF) hade ekonomiska bekymmer. Då tog kommunen över ägandet och driften av anläggningen, vilket säkrade föreningens överlevnad och blev startskottet på ett blomstrande samarbete.
De flesta föreningar har drabbats hårt av kostnadsökningar och inflation. Många söker stöd hos sin kommun, men att få hjälp är inte alltid självklart.
- Det har krävts hårt arbete, engagemang och tålamod från vår sida för att kommunen ska förstå vår sport och nyttan den gör i samhället, berättar Johanna Tegnesjö – Creighton, ledamot i BURFs styrelse.
När kommunen tog över anläggningen stod det snart klart att ridhuset behövde rivas på grund av dåligt tak. Därefter följde år av diskussioner innan det till slut revs. BURF fick ta fram önskemål kring ett nytt ridhus och med stöd från kommunen ansökte de om delfinansiering hos Allmänna Arvsfonden. I och med ansökan kunde kommunfullmäktige 2024 klubba igenom en utökad investeringsbudget. Medgivandet från Allmänna Arvsfonden kom i februari 2025.En stor eloge till styrelsen och verksamhetsansvariga på BURF
Kristoffer Daag, ordförande Liberalerna i Burlöv, var engagerad i projektet.
- Framgångsfaktorer i det här ärendet är att vi har en liten befolkning och små avstånd både fysiskt och samarbetsmässigt. En stor eloge till styrelsen och verksamhetsansvariga på BURF som levererat sin del i rätt tid, men även till dem inom Kultur- och fritid som drivit ärendet både internt och politiskt.
Burlövs kommun har ändrat bidragsbestämmelserna för att premiera föreningar vars verksamhet erbjuder en meningsfull fritid för många olika samhällsgrupper. De är väl medvetna om att BURFs behov inte stannar vid ett nytt ridhus. Tidigare har de byggt en ny upplyst ridbana och det finns planer på att se över och utöka resten av området. I nya ridhuset ingår även vissa maskiner och solceller. Det ska vara tillgänglighetsanpassat och erbjuda sociala ytor.
ett svart hål som slukade pengar
Johanna beskriver att föreningens medlemmar är mellan fyra och 80 år gamla. Ridskolan erbjuder läxläsning och engagerar sig i kommunens skollovsprogram.
- Tidigare såg kommunen oss mest som ett svart hål som slukade pengar men efterhand har vi visat vad vi kan bidra med och då har förtroendet vuxit.
Kristoffer som verkligen fått upp ögonen för ridklubben som resurs beskriver det såhär,
- en ridklubb fungerar ofta som en extra fritidsgård. Gemenskapen på klubben, de färdigheter och det ansvar man lär sig där är jätteviktiga för att skapa förutsättningar för ett långt och rikt liv för våra kommuninvånare. Detta tar vi fasta på som politiker och hoppas att vi kan fortsätta att stödja och utveckla tillsammans med BURF.
Publicerad: