Länge leve dina ridstövlar!

Djursholms Ridklubb
För att få hållbara perspektiv och tips om hur vi bäst tar hand om våra stallskor och ridstövlar bjöd Djursholms Ridklubb in klubbkompisarna till en stövelvårdskväll.
-Om vi vårdar våra prylar så håller de längre, säger skomakarmästare Carina Eneroth.
Trasiga dragkedjor, ridstövlar som säckat ihop, skadade knapplås, trasiga sulor eller kanske för trånga skaft. Till Carina Eneroth och hennes kollegor på skomakeri Framåt i Gamla Stan i Stockholm kommer stövlar som behöver hjälp och inte fått så mycket kärlek och omvårdnad.
- Det händer att man inte ens krafsat bort skiten under hålfoten på stöveln men då säger jag – ta hem och gör rent, säger Carina Eneroth som är beställningsskomakarmästare och reparationsskomakarmästare på Sven Vintappares gränd i gamla stan, där skomakare verkat i över hundra år.
Under en medlemskväll hos Djursholms Ridklubb kom Carina som önskegäst för att för andra gången för att prata om skovård och ge tips på hur man kan laga slitna ridskor och stövlar.

För att stövlarna ska hålla rekommenderar Carina en klassisk hudvårdsrutin; rengör, fukta och så på med ”sminket”
- Många vet inte hur de tar hand sina ridstövlar. Förutom att de blir fula, förkortas livslängden avsevärt, vilket är onödigt, både för en själv och för miljön, säger Carro Eriksson som är ansvarig i för hållbarhet och hästvälfärd i ridklubben styrelse.
Numera trampar skor och stövlar av olika kvaliteter runt i stallarna. Vissa är veganska, andra av konstmaterial, många i läder – som måste tas om hand.
– Ridstövlar var ju historiskt gjorda för att rida i och inte för mockning eller stallarbete. Smuts, väta, urin och gegga kan slita på läder, sulor och sömmar. Det är viktigt att vi lär oss förstå våra prylar bättre så vi kan ta hand om dem på rätt sätt säger Carina Eneroth.

Foto: Djursholms Ridklubb
Det är viktigt att vi lär oss förstå våra prylar bättre så vi kan ta hand om dem på rätt sätt
För att stövlarna ska hålla rekommenderar Carina en klassisk hudvårdsrutin; rengör, fukta och så på med ”sminket” där det behövs.
Att rengöra skorna är A och O betonar hon.
– Rengör med en borste och en fuktig trasa. Börja inte smörja förrän skorna är rena och torra. Se upp med ytbehandlade skor, de behöver inte fettas in, då blir de bara klibbiga. Vissa skor kanske aldrig har blivit infettade och kan då behöva en superkur istället.
Vilka produkter som ska användas till vad kan vara en djungel. Ta reda på vad fettet, vaxet eller skokrämen innehåller och hur produkterna ska användas. Vaxpolish gör till exempel att ytan blir hård, det kan vara extra bra på vissa delar av skon, som tån. Hårda skaft kan poleras men var försiktig med insidan mot hästen. Var noga med att använda rätt borstar och skokräm i lämplig färg.
–Låt inte stövlarna stå och säcka ihop, påminner Carina. Använd stövelsträckare eller häng upp dem. Det är också viktigt för att dragkedjorna ska hålla.
Att alltid dra ner dragkedjan hela vägen och hålla den ren från grus, hästhår och smuts med en tandborste är hållbara tips. Liksom att smörja dem med dragkedjespray med jämna mellanrum.
–Vi byter ofta dragkedjor på ridstövlar och gör även storleksjusteringar om man vuxit ur sina stövlar, även som vuxen. Det är enklare numera när stövlarna har dragkedjor. Man behöver inte alltid köpa nytt.
Fler skovårdstips
- Använd skoblock och att skoblocken i rätt storlek. Är de för stora riskerar de att ge stövlarna fel form.
- Förvara dina ridstövlar/skor i en torr miljö
- Fuktiga skor ska torka i rumstemperatur. Använd tidningspapper för att dra ur fukten men kom ihåg att byta papper när det blivit fuktigt.
Bra saker att återbruka till stövelvård
- Tandborste (för att borsta rent)
- Nylonstrumpor (för att putsa med)
- Vanliga strumpor (att göra egna skoblock av)

Djursholms Ridklubb
Publicerad: