Annons
Annons

Sollefteå Sportryttarförening fick fana av landshövdingen

Fanbärare Mathilda Girhagen och JNS Urban Cowboy .

Foto: Sollefteå Sportryttareförening

Nu vajar en blågula fana stolt hos Sollefteå Sportryttare. Inför nationaldagen fick Isabelle Collén och Mathilda Girhagen från ungdomssektionen ta emot den av landshövding Carin Jämtin.
- Vi är jättestolta att en fana gick till ridsporten. Den här ska vi använda till alla våra högtider, säger Mathilda Girhagen .

Som ett led i att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut ett antal flaggor och fanor (som man bär på en stång) till föreningar och organisationer i landet.
- Vi ansökte och var en av de föreningar som fick en fana, säger Isabelle Collén.
Så nu ska det flaggas och sjungas nationalsång hos Sollefteå Sportryttarförening. Fanan är visserligen i tyngsta laget att bära eller rida med en längre stund. Men att åka häst och vagn går ju bra.
- Nu kom det lite snabbt inpå men annars hade vi varit med i en parad på nationaldagen, säger Isabelle. Det får bli nästa år istället.
Cirka tio flaggor delas ut av H.M. Konungen vid det traditionella firandet av Nationaldagen på Skansen i Stockholm den 6:e juni. Övriga fanor överlämnas vid lokala firanden i kommuner til exempel.

För Isabelle och Mathilda blev det till att åka till Västernorrlands residens i Härnösand för att ta emot fanan av landshövding Carin Jämtin.
- Det är inte varje dag vi får prata i timmar med vår landshövding om ridsport, idrott och annat. Det var ett jättefint möte, säger Mathilda Girhagen.

Vill din förening också ansöka om en flagga eller fana.
Alla fakta här Länk till annan webbplats.

Den svenska flaggan har anor från 1550-talet, från slutet av Gustav Vasas tid. 1906, efter unionsupplösningen med Norge 1905, fick den svenska flaggan sin nuvarande form.

 

 

Publicerad:

Aktuellt