Annons
Annons

Bahia Group säkrar Peder Fredricsons framtidshäst

Peder Fredricson och H&M Bahia är redo för final i ATG Riders League vid GHS 2024.

Foto: Roland Thunholm

Susanne Hobohm, Kajsa von Geijer, Håkan Björklund och Eva Schiller – de bildar Bahia Group som är ny ägare till H&M Bahia.
– Jag är väldigt glad att de vill vara med på den här resan. Det är människor som jag trivs med och tycker om och det ska bli jättekul att göra jobbet tillsammans, säger Peder Fredricson.

Det nioåriga stoet kom till Grevlundagården i augusti 2022 och har sedan dess tävlat internationellt upp till 1,50 tillsammans med Peder Fredricson, tidigare som Raadbjerg´s Bahia.

– Hon har väldigt bra potential och än så länge har hon bara imponerat på tävling och aldrig gjort mig besviken, säger Peder.

Det finns ett OS 2024 och andra mästerskap efter det – ser du det framför dig?

– Det är väldigt lång väg kvar, för lång för att veta. Vi utvecklar henne i den takt hon behöver och det är egentligen bara det man vet. Men hon ligger bra med för sin ålder, säger Peder Fredricson.

Bahia Group kom till på Lisen Bratt Fredricsons och Peders initiativ och samtliga fyra ägare har sedan tidigare samarbeten i olika former med Grevlunda, inom avel eller som hästägare.

Det kommer att öka vårat nätverk inom sporten och vi kommer också oftare att få tillfälle att se banor och hästar på den här nivån i verkligheten.

Eva Schiller driver Haras de Prepinson i södra Belgien, en verksamhet inom avel och toppsport för både hoppning och dressyr med betoning på hög kvalitet. Det är bland annat där som H&M Fall In Love, ägd av Stuteri Arch och helsyskon till H&M All In, nyligen föddes.

– Att vara en del av Bahia Group kommer att tillföra mycket till den verksamhet som redan finns. Det kommer att öka vårat nätverk inom sporten och vi kommer också oftare att få tillfälle att se banor och hästar på den här nivån i verkligheten. Det är en helt annan dimension vad gäller att se hur hästarna som hingstarna lämnar ser ut och beter sig till exempel, säger Eva Schiller.

Eva Schiller driver Haras de Prepinson med verksamhet för avel och toppsport inom hoppning och dressyr.  Hon ingår i Bahia Group som äger H&M Bahia.

Foto: Privat

Det var inte svårt att hitta fler anledningar till att tacka ja till att ingå i Bahia Group.
– Det verkar var en väldigt fin och frisk häst som Peder tror på efter att ha kunnat prova den ordentligt. Det är rätt ålder och det är ett sto så möjlighet till avel finns, även om det inte är fokus på det nu.

Tidigare har samarbetet med Fredricsons handlat om lovande men yngre hästar, exempelvis Por Favor som slutade tvåa i sexårsfinalen i Falsterbo 2021. Med Bahia Group tar Eva Schiller ett steg upp.

– Just att vara på den nivån som kan handla om mästerskap, och nationshoppningar tillför mycket till det vi gjort tillsammans tidigare. Vi samarbetar ju redan kring unga hästar och avel och nu kommer allt ihop på ett fint sätt, säger hon.

Det är viktigt att man har rätt kemi och tänker lika. Här känner jag mig väldigt trygg.

Förutom att delägandet förstärker den egna verksamheten handlar det om glädjen i att uppleva hästens resa på nära håll, och också om ekonomi.

– Det ska självklart vara ekonomiskt intressant och man vill känna att man kan få tillbaka pengarna och kanske göra en vinst, men man vet ju aldrig vad som kan hända. Förutom att det är viktigt att man har ett tydligt kontrakt så är det viktigt att man har rätt kemi och tänker lika, för saker kan ta många olika vägar med hästar. Här känner jag mig väldigt trygg.

Ni är fyra som äger tillsammans, hur ser du på det?

– Man delar ju på risken och det är så klart en fördel. Men främst är det väldigt roligt. Vi kan göra saker tillsammans kring ägandet av H&M Bahia, och bara att följa den dagliga Whatsapp-gruppen är ett nöje i sig, säger Eva Schiller.

Nästa tävling på programmet för H&M Bahia är de femstjärniga tävlingarna i ´s-Hertogenbosch där hon ska hoppa 1,45-klasser.

Fakta om H&M Bahia:

Sto, född 2014 i Danmark
e. Baloubet du Rouet u. Cornelia ue. Coronado II
uppf: Toni A Paust
ägare: Bahia Group

Internationella resultat för H&M Bahia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt