Annons
Annons

Efter tio år på drömjobbet - nu siktar Steffi mot toppen på egen hand

Foto: Roland Thunholm

Hon slutar som beridare hos Peder och Lisen Fredricson på Grevlunda för att göra sin egen resa – och hon vill till den absoluta toppen. – Jag känner hur hungrig jag är på de stora klasserna, säger Stephanie Holmén i pressrummet på Göteborg Horse Show

Det var för drygt två veckor sedan som Stephanie Holmén berättade i Tidningen Ridsport att hon lämnar jobbet som beridare på Grevlunda. Under sin tid där har hon tagit fram otaliga hästar till internationell toppsport och vunnit stora unghästtitlar i Sverige.

Hon har också blivit begreppet ”Speffi” tillsammans med Flip´s Little Sparrow, stoet som ägs av Astrid Ohlin och som hon fick ta över från Peder Fredricson under sommaren 2017.

Gå de största banorna och få den där adrenalinkicken, det är det jag vill.

De har vunnit världscupdeltävling i Zürich, representerat Sverige vid Nations Cup på Spruce Meadows och i Longines FEI Nations Cup runt om i Europa, varit VM-reserv i Tryon 2018 samt vunnit GP och andra internationella storklasser innan Flip´s Little Sparrow, som oftast kallas Sparven, nyligen pensionerades.

Och det är mot nya starter på den största internationella scenen som hon vill jobba när hon nu blir sin egen.

– När jag är här i Scandinavium så känns det ju helt fel att inte vara med och rida. Ha vita ridbyxor, gå de största banorna och få den där adrenalinkicken, det är det jag vill, säger hon under GHS.

Steffi vann Nations Cup med Sverige i Falsterbo 2019.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån


Hon vann sin senaste internationella klass tillsammans med Sparven på Friends Arena under SIHS sista helgen i november.

– Än har jag inte haft så långt uppehåll och det vill jag inte att det ska bli heller. Det är ju lite färskvara att rida på de här stora hindren så jag hoppas att jag kan hålla i det ganska snabbt, säger Stephanie Holmén.

När det blev känt att hon själv lämnar Grevlunda började telefonen ringa direkt.

– Det är jättemånga som har hört av sig och vill ha hästar i träning. Det är jag glad och tacksam för så klart.

Jag hoppas ju på att hitta någon som vill göra hela resan med mig. Att jobba tillsammans med någon som vill och kan behålla hästarna för att nå hela vägen.

Att köpa, utveckla och sälja hästar ser hon som en viktig del i en verksamhet men hon letar också efter en annan typ av samarbete.

– Jag hoppas ju på att hitta någon som vill göra hela resan med mig. Att välja ut hästar och jobba med dem tillsammans med någon som vill och kan behålla dem för att nå hela vägen, det är ju vad jag vill, säger Stephanie Holmén.

Steffi Holmén har haft en lång internationell karriär med Flip´s Little Sparrow, nu lämnar de båda Grevlunda.

Foto: Petter Arwidsson


Exakt var den nya verksamheten ska etableras är inte klart ännu.

– Vi bor ju tio minuter från Flyinge på Borelunds Gård där Carl Walter Fox, min sambo, driver verksamheten tillsammans med Linn Bödmar. Det finns väldigt många ställen i närheten så jag känner mig trygg i att det kommer att lösa sig.

Lite läskigt. Men jag tror jag har väldigt bra förutsättningar.

Det ser ut att bli någon gång i april som hon lämnar över till sin efterträdare Mathilda Bohlin.

– Hon är väldigt duktig på att rida och känns som en så himla bra tjej. Det är ju ett jobb där man verkligen vill välja ut en person som verkligen passar och detta känns så bra, säger Stephanie Holmén.

Steffi tillsammans med Flip´s Little Sparrow och Peder Fredricson som varit hennes chef under tio år på Grevlundaården.

Foto: Line Skaugrud Landevik


Nu lämnar hon över ett av de mest eftertraktade jobben inom svensk hoppsport och hon gör det efter att ha varit med och utvecklat Grevlundagården till ett av världens främsta hoppstall.

– Det har ju format mig, både som ryttare och person. Jag har ju varit där hela mitt vuxna liv och både Peder och Lisen är väldigt bra personer förutom att de är otroligt duktiga på verksamheten de driver. De har också varit mer än stöttande i beslutet att stå på egna ben. Jag kommer att ta med mig väldigt mycket från systemet och hela vårat tänk på Grevlunda.

Hur känns det nu då?

– Lite läskigt. Men jag tror jag har väldigt bra förutsättningar, säger Stephanie Holmén.

Här finns Stephanie Holméns internationella resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt