Annons
Annons

Säsongsstart för svenska fälttävlansryttarna

Foto: Roland Thunholm

De svenska fälttävlansryttarna laddar som bäst för den internationella säsongsstarten. I mitten på mars är det dags för de första landslagsryttarna att ge sig ut i hetluften. Men redan den här veckan tävlar tre svenska ryttare i Italien.

Årets mål är EM i Frankrike i augusti och sedan hägrar förstås OS i Paris 2024. Efter att Sverige så framgångsrikt kvalade till OS redan vid VM förra året ser upplägget lite annorlunda ut än tidigare. Till exempel kommer inte Sverige att delta i lika många av årets Nations Cup-tävlingar som tidigare.
- Nations Cup är viktiga tävlingar eftersom man tävlar som lag men i år ligger de inte riktigt rätt i planeringen för ryttarna, säger Fredrik Bergendorff, svensk förbundskapten.
Varje nation får räkna fyra resultat så tanken är att starta i Strzegom, Polen midsommarhelgen och sedan ytterligare tre tävlingar.

Fredrik Bergendorff

Foto: Roland Thunholm

Till EM får varje nation skicka sex ryttare, fyra rider i laget och två individuellt. Ryttarna i den svenska spetstruppen är alla aktuella för EM, Sara Algotsson Ostholt, Frida Andersén, Aminda Ingulfson, Sofia Sjöborg, Malin Josefsson och Louise Romeike.
- Louise är i ett generationsskifte med hästar så vi får se för hennes del men vi har också Niklas Lindbäck, Lina Forsberg och Amanda Staam som alla kan gå in i truppen, säger Fredrik Bergendorff.

Eftersom Sverige som nation redan är OS-klara ligger fokus för planeringen på ett långsiktigt upplägg för hästarna.
- Exempelvis Sara Algotsson Ostholt har två fina hästar men hon behöver rida en lång fyrstjärnig klass för att kvala, säger Fredrik Bergendorff.

Året har inletts med regelbundna landslagsträningar i hoppning och dressyr och även avsuttna träffar för bland annat fysträning med fokus på sits och balans. De första trestjärniga starterna sker i mitten på mars. Ryttarna har lite olika upplägg kring var och när de inleder tävlingssäsongen.
- Men sedan är tanken att alla ska vara på plats i Luhmühlen, Tyskland i juni och Haras de Jardy i juli som också är Nations Cup, säger Fredrik Bergendorff.

EM i fälttävlan – 9-13 augusti Haras du Pin, Frankrike

Tre svenskar startar i Montelibretto – Italien 26-28 februari

Henrik Adnervik, Ebba Adnervik och Wynja Eriksdotter Rubin startar i italienska Montelibretto redan i början av veckan. Henrik rider fyrstjärnigt med tidigare SM-vinnaren Empero och tvåstjärnigt med Zam F. Ebba och Wynja rider tvåstjärnigt med två hästar var.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Den 14-17 september 2023 arrangeras EM i fälttävlan för junior och young rider i Montelibretti.

Publicerad:

Aktuellt