Annons
Annons

Iliana fortsatte resan mot toppen när världsettan tog dubbla pallplatser

Jenny Abrahamsson/worlofshowjumping.com

Henrik von Eckerman har stallet fullt med stjärnor. King Edward hoppade hem tredje plats i lördagens världscupklass och Iliana knep samma placering i söndagens GP. – Att ha flera så här otroligt bra hästar, det är fantastiskt, säger han.

Henrik von Eckermann har fler internationella topphästar än någonsin och han är fast besluten att göra det mesta av chansen.

– Tidigare har jag haft en väldigt bra häst i taget, aldrig för har det varit så här. Och just långsiktiga mål och att få göra resan med varje häst, det är ju det som är hela grejen, säger han.

Samtidigt som han matchar kungen King Edward (äg: Dufour Stables AG) mot toppform inför årets världscupfinal bygger han långsiktigt vidare för fler mästerskapshästar.

Man måste vara mycket ”medhåll” och kompromissa. Och samtidigt ha kontroll men utan att styra för mycket, den balansen är ju väldigt fin ibland.

På söndagen visade Iliana (äg: Dufour Stables AG)återigen att hon är en häst för de stora uppgifterna när hon slutade trea i Bordeaux GP.

– Det känns väldigt bra! Särskilt eftersom det var lite klasser på erfarenhetskontot förra veckan och nu att få den här utdelningen på de små förändringar vi har gjort, det betyder mycket, säger Henrik von Eckerman.

Och som så många gånger förr handlar det om detaljer, detaljer och åter detaljer.

– Hon är väldigt het och lite speciell. Hon lever mycket på gnistan och den måste man bevara. Man måste vara mycket ”medhåll” och kompromissa. Och samtidigt ha kontroll men utan att styra för mycket, den balansen är ju väldigt fin ibland, men det är ju också det som gör resan så kul, säger Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann och KIng Edward vid sin världscupseger i Basel 2023


När känslan är rätt spelar det mindre roll att sista hindret i omhoppningen föll.

– Självklart hade det varit ännu roligare att vinna, det är det alltid. Men det verkar vara omöjligt för mig att vinna i Bordeaux, jag vet inte hur många gånger jag varit tvåa här. Men så som känslan har varit den här helgen så känns det faktiskt ok ändå. King Edward igår i världscupen….den känslan är svårslagen, säger han och syftar på lördagens tredjeplats som tog honom upp i ny ledning i västeuropeiska ligan.

Min dröm är att kunna fortsätta med King Edward tills man bara kan säga ”Tack för allt King Edward”. Att hålla honom motiverad och på topp hela tiden av en lång karriär.

Världscupfinalen är årets stora uttalade mål för VM-guldhästen och med Bordeaux som näst sista förberedelse så är formen där den ska.

– Han var otroligt bra igår. Han har ju hoppat bra hela året men nu var det liksom VM-känsla igen. Det var King Edward i bästa, bästa form. Då är det otroligt att sitta ovanpå.

Och resan med världens just nu bästa hopphäst fortsätter.

– Min dröm är att kunna fortsätta med King Edward tills man bara kan säga ”Tack för allt King Edward”. Att hålla honom motiverad och på topp hela tiden av en lång karriär, att han liksom får sluta för att ålder säger att det är dags men att han fortfarande har samma motivation som nu, säger Henrik von Eckermann som gör nästa tävling med King Edward på Göteborg Horse Show sista helgen i februari.

Näst bästa svensk i både världscup och Grand Prix var Angelica Augustsson Zanotelli tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele (äg: Jennifer Carmichael, Malin Sköld Invest AB).

Bordeaux, Frankrike – internationell hoppning

GP 1,60-hoppning med omhoppning: 1) Gregory Cottard, Frankrike, Cocaine du Val, 0+0 fel, 35,40 sek 2) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, Grad Slam VDL, 0+4 fel, 34,82 sek 3) Henrik von Eckermann, Sverige, Iliana, 0+4 fel, 35,39 sek 11) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Kalinka van de Nachtegaele, 4 fel, 69,95 sek 29) Wilma Hellström, Sverige, Quinti von Hof, 10 fel 71,9 sek

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bordeaux, Frankrike – internationell hoppning

Världscupen, 1,60-hoppning med omhoppning: 1) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, VDL Edgar M, 0+0 fel, 35,39 sek 2) Edouard Schmitz, Schweiz, Quno 0+0 fel, 35,72 3) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward, 0+0 fel, 36,45 sek 30) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Kalinka van de Nachtgaele, 12 fel, 76,57 sek 30) Wilma Hellström, Sverige, Cissi BJN, utgick

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt