Annons
Annons

Stark banbyggarduo designar olympiska banor i Paris 2024

Spaniens Santiago Varela och hemmanationens Gregory Bodo – två mycket respekterade hoppbanbyggare står för hoppbanorna på kommande olympiska spel. – En av mina absoluta favoritbanbyggare, har Peder Fredricson tidigare sagt om Santiago Varela.

De båda har fått uppdraget gemensamt och kommer att designa såväl banorna för den rena banhoppningen som banan för hoppmomentet i fälttävlan. Beslutet togs av styrelsen i FEI den 6 december.

– Vi är mycket förtjusta över att ha gett de här två uppdraget, säger Ingemar Vos, ordförande i FEI, det internationella ridsportförbundet.

Santiago Varela, 54 år, byggde sitt första mästerskap 2011 vid EM i Madrid och har sedan dess byggt bland annat två världscupfinaler och flera världscupdeltävlingar.

Man måste ta väldigt god tid på sig, analysera och tänka till. Man upptäcker hela tiden nya gömda frågor på hans banor.

Han har också byggt Furusiyya FEI Nations Cup™ Final i Barcelona, otaliga ungdomsmästerskap, Global Champions Tour och Saut d´Hermes i Paris. Och sist men inte minst; det var också han som stod för banorna vid OS i Tokyo 2021.

– Man måste ta väldigt god tid på sig, analysera och tänka till. Man upptäcker hela tiden nya frågor på hans banor, har förbundskapten Henrik Ankarcrona tidigare sagt om Santiago Varelas banor.

Foto: Bildbyrån/Carl Sandin


I Tokyo fick han också mycket uppskattning för hindrens estetiska design. Banorna präglades av färg, form och hemmanationens kultur. FEI lyfter fram hans förmåga att bygga utslagsgivande mästerskapsbanor samtidigt som han aldrig släpper blicken på både ryttare och hästars välmående.

Deras bandesign är häpnadsväckande och de kombinerar stor expertis med unik lokal smak. Och viktigast av allt så har de hästarna i fokus.

Gregory Bodo, 44 år, har byggt internationella banor i 20 år. Han har byggt ungdomsmästerskap, Global Champions Tour och världscupdeltävlingar. Han har varit assisterande banbyggare vid EM i Rotterdam 2019 och EM i Riesenbeck 2021. Bodo har också varit assisterande banbyggare till just Santiago Varela vid världscupfinalen i Paris 2018 samt vid OS i Tokyo 2021. Vid OS i Paris delar de lika på uppdraget.

– Deras bandesign är häpnadsväckande och de kombinerar stor expertis med unik lokal smak. Och viktigast av allt så har de hästarna i fokus under hela processen och bygger banor med tanke på hästar och ryttares bästa. De kommer att vara ett utomordentligt team och vi kommer alla att få se banor av högsta kvalitet, säger Ingemar Vos.

Publicerad:

Aktuellt