Annons
Annons

Patrik Kittels stjärna fick drömavslut på karriären

Delunay, född 2006, e. Dr Doolittle 45, äg: Patrik Kittel, Carol och Andrew Oatley, pensionerades i december 2022.

Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

På söndagen sa Delaunay "hej då" till den internationella dressyrscenen på härligast möjliga vis – den snart 17-åriga stjärnan pensionerades efter seger i Kronenbergs trestjärniga kür.

- Det kändes rätt. Han har gått GP halva sitt liv, han har gjort så mycket och det är bättre att sluta på topp, säger Patrik Kittel.

Delaunay , född 2006 e. Dr Doolittle 45, har tävlats av Patrik Kittel sedan 2014. Redan under 2015 vann de åtta internationella segrar till och med femstjärnig nivå. De har vunnit individuellt i Falsterbo och på Olympia. De har tagit Sverige till en pallplats i Aachen Nations Cup 2017 och samma år var de med i laget som tog brons på EM i Göteborg.

- Han har varit en väldigt säker och fin laghäst, alltid ställt upp för Patrik med precis allt han behöver. Det har betytt mycket för Sverige och också för mig som förbundskapten. Förutom medaljen på EM i Göteborg så är tredjeplatsen med laget i Aachen är en väldigt fin höjdpunkt som jag minns, säger förbundskapten Bo Jenå.

Att vinna både Grand Prix och kür i Doha 2020 var väldigt speciellt. Han har betytt väldigt mycket

Beslutet att avsluta Delaunays karriär har växt fram.

- Tillsammans med min fru Lyndal och hennes föräldrar som ju äger hästen så bestämde vi att jag kunde ta beslutet när det kändes rätt, och det gjorde det nu. Han vann sin första tävling när han var åtta och vann sin sista nu, säger Patrik Kittel.

Delaunay under EM i Göteborg 2017 då han och Patrik Kittel var med och red hem ett lagbrons till Sverige.

Foto: Bildbyrån, Mathias Bergeld


Finns det något särskilt minne som känns extra stort?

- Bland de största minnena är EM på hemmaplan i Göteborg när jag red in på arenan i küren och publiken stod upp och stampade takt, men också att vinna både Grand Prix och kür i Doha 2020 var väldigt speciellt. Han har betytt väldigt mycket, säger Patrik Kittel.

Hur blir hans tillvaro nu?

- Nu går han i hagen med sina kompisar och Marie, hans hästskötare, rider ut. Det är lite som hennes häst nu och hon kan göra lite det hon vill, rida på galoppbanan, rida ut eller något annat. Han är fortfarande väldigt fräsch, 17 år men sund och munter så han gör lite som det passar.

Wellie mår fint och går mer och mer. Funkar allt så kanske jag gör någon start i mars, april.

I stallets tävlingsdel finns nu fortsatt hästar som Touchdown och Forever Young. Och inte minst Well Done de la Roche. Stoet var fyra och femma på VM i Tryon och vann sina senaste fyra starter under 2021, men skadade sig på plats vid OS i Tokyo och kom aldrig till start. Nu är hon tillbaka i träning.

- Wellie mår fint och går mer och mer. Jag rider på och funkar allt så kanske jag gör någon start i mars, april, säger Patrik Kittel.

Publicerad:

Aktuellt