Annons
Annons

Tre svenskar på poängjakt -världscupsdags i La Coruna

Henrik von Eckerman på Galmour Girl.

Foto: Bildbyrån/Emma Wahlskog

Henrik von Eckermann inledde världscuphelgen med en andraplats i fredagens 1.50-hoppning. Förutom Henrik rider Wilma Hellström och Petronella Andersson världscupen i La Coruña.

FREDAG
För Henrik von Eckermann blev det en andraplats i fredagens tidshoppning över 1.50-hinder.

Henrik von Eckermann på Glamour Girl gick ut redan som nummer sju i det 46 ekipage stora startfältet. Stoet som är en utpräglad speedhäst har burit Henrik till otaliga segrar och placeringar och här tog de ledningen med över fyra sekunder till hittills ledande Marcus Ehning, Tyskland. Det tog nästan 30 ekipage innan Harry Charles, Storbritannien med startnummer 36 kunde gå i mål felfri på en snabbare tid. Ingen annan var riktigt nära och därmed slutade Henrik von Eckermann tvåa i klassen, före hemmaekipaget Jesus Garmendia Echevarria på Callias.

1.50-tidshoppning: 1) Harry Charles, Storbritannien, Billabong du Roumois 0 fel 58,18 sek 2) Henrik von Eckermann, Sverige, Glamour Girl 0 60,42 3) Jesus Garmendia Echevarria, Spanien, Callias 0 61,06 4) Philipp Weishaupt, Tyskland, Coby 0 61,42 5) Daniel Deusser, Tyskland, Bingo Ste Hermelle 0 62,21

1.45-tidshoppning: 1) Gregory Cottard, Frankrike, Cocaine du Val 0 fel 60,46 sek 2) Denis Lynch, Irland, GC Chopin's Bushi 0 61,41 3) Pilar Lucrecia Cordon, Spanien, Noblesse du Palis 0 62,47 9) Petronella Andersson, Sverige, Claptonn Mouche 0 70,30

LÖRDAG
1.55-hoppning med en omhoppning: 1) Philipp Weishaupt, Tyskland, Coby 0+0 fel 34,19 sek 2) Harry Charles Storbritannien, Billabong du Roumois 0+0 35,58 3) Jack Ryan, Irland, Guppie 0+0 38,50 4) Petronella Andersson, Sverige, Claptonn Mouche 0+0 39,67 5) Jack Whitaker, Storbritannien, Equine America Valmy de la Lande 0+4 38,52 11) Wilma Hellström, Sverige, Quinti von Hof 3 74,61

SVT sänder söndagens världscup

Världscupklassen i La Coruna avgörs söndagen 4 december.

SVT Sport sänder 16:50 – 18:00 i SVT1, 18:00 – 19:00 i SVT2 och i
SVT Play 16:50 – 19:45. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ClipMyHorse sänder från 16.50 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Start- och resultatlistor finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuell ställning i Västeuropeiska ligan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittills har det varit en stark svensk världscupsäsong, vilket också syns i totalställningen.

Henrik von Eckermann är just nu trea, efter att bland annat ha vunnit i Verona, och Wilma Hellström ligger 11:a med sjätteplatsen i Lyon som bästa resultat. Angelica Augustsson Zanotelli rider inte världscup den här helgen men tack vare segern i Helsingfors finns hon på 13:e plats.

Petronella Andersson kommer till La Coruña efter att ha tagit poäng i de två senaste världscupstarterna i Verona och Madrid tillsammans med Castres van de Begijnakker.

Ska man ta många poäng räcker det inte att hoppa felfritt, man måste rida fort också. Det ser jag som positivt för det utvecklar oss alla

I Verona räckte ett nedslag på sista hindret till 14:e plats och i Madrid blev det 15:e plats efter felfri grundomgång.

- Senast i Madrid kändes Castres superfin men jag red inte tillräckligt bra i omhoppningen tyvärr, men det känns som han är i väldigt bra form så nu ska jag göra det ännu bättre helt enkelt, säger Petronella Andersson.

Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z red hem världscuppoäng i Madrid 2022.

Foto: Scoop Dyga/Icon Sport

Världscupen har hittills under säsongen haft starka startfält med många ekipage i omhoppning som följd.

- Det är många bra ryttare och hästar med. Ska man ta många poäng räcker det inte att hoppa felfritt, man måste rida fort också. Det ser jag som positivt för det utvecklar oss alla, säger Petronella Andersson.

Den här helgen ställs de svenska ekipagen bland annat mot Olivier Philippaerts, som blev bäste ryttare totalt vid SIHS på Friends Arena, Kevin Staut som just nu leder världscupens västeuropeiska liga samt Daniel Duesser som slutade tvåa i Madrid senast.

Fullständig deltagarlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De 18 bästa ekipagen totalt efter de 14 deltävlingarna i den västeuropeiska ligan går vidare till finalen i Omaha, USA, 4-8 april 2023.

Västeuropeiska ligans sista deltävling avgörs vid Gothenburg Horse Show i Göteborg den 23:e februari 2023.

Publicerad:

Aktuellt