Annons
Annons

Voltige, sportkörning och WE på SIHS

WE på mässarenan under SIHS 2022. Foto: Pernilla Hägg.

Passa på att lära dig mer om ridsportens grenar under Sweden International Horse Show. På mässarenan visar Svenska Ridsportförbundet upp grenarna voltige, sportkörning, working equitation, paradressyr och distansritt.

Under helgens hästfest på Friends Arena är det inte bara full fart på huvudarenan utan publiken bjuds också på underhållning och inspiration på mässarenan. Svenska Ridsportförbundets kommittéer är med och presenterar flera av inslagen där några av ridsportens grenar visar upp sig. På fredagens schema står bland annat voltige, sportkörning och working equitation.

Voltige, som förenklat kan beskrivas som gymnastik på hästryggen, är först ut på fredagen där ett gäng voltigörer från Team Crux i Uppsala visar upp en rad övningar på hästen Caramba. I voltige rör sig hästen på en volt runt en linförare medan voltigören eller voltigörerna utför olika rörelser på hästryggen i skritt eller galopp. Det går ett sus genom publiken när den första voltigören står på det 16-åriga halvblodet i galopp. Den som är nyfiken på voltige kan se fram emot inte mindre än två mästerskap Länk till annan webbplats. på hemmaplan i sommar då EM och Junior-VM går av stapeln på Flyinge Kungsgård utanför Lund.

- Jag tycker väldigt mycket om gymnastik men det här är som en annan slags gymnastik, mer av en utmaning, berättar voltigören Nora Sandberg Müller för publiken. Nora är flerfaldig svensk mästare individuellt och har även representerat Sverige i junior-EM.

Näst ut är sportkörning där flera kuskar presenterar sin gren, som med sina olika delmoment ibland brukar beskrivas som körsportens motsvarighet till fälttävlan. I sportkörning tävlar man nämligen med häst och vagn i tre delprov: dressyr, maraton och precision. Med och presenterar grenen är bland annat Linnea Kristiansen, som tog silver i Young Driver-klassen på EM i somras och även blev utsedd till Morgondagens stjärna på Ryttargalan Länk till annan webbplats. häromdagen. Publiken får se Peter Gerborn med ett elegant par svarta hästar samt Marika Strömberg med ett fyrspann glada gotlandsruss.

- Maraton det är ju top notch! Dressyren är en favorit för att man lär sig mycket, men maraton är ju det roligaste, berättar Peter för publiken.

Det är körning även på huvudarenan under SIHS med FEI World Cup Driving i fyrspann. Lite längre fram har körpubliken även ett EM att se fram emot på hemmaplan Länk till annan webbplats. då Sverige 2024 är värd för FEI Driving European Championships U25, Juniors & Children. Även detta i Flyinge.

Liksom sportkörningen så består Working Equitation också av flera olika moment, med dressyr, teknik och speed. Visar upp sin gren gör SM-vinnaren och VM-sexan Idamaria Johansson på lusitanon Hoxi samt VM-reserven Therese Edlund på PRE-hingsten Aragorn.

- WE är en snabbt växande ridsportgren, säger Ulrika Pernler, från Svenska Ridsportförbundets WE-kommitté, till publiken. Grenen kommer från Sydeuropa och bottnar bland annat i boskapsarbete.
- Vi har försökt hitta ett svenskt namn men gick bet på det…men man kan säga att det är arbetsdressyr, förklarar Ulrika.

Under helgen finns fler tillfällen att se dessa tre grenarna igen men även paradressyr och distansritt. Hela programmet för mässarenan finns här: Program - SIHS (horseshow.se) Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt