Annons
Annons

Henrik von Eckermann upp i världscupledning

Foto: Bildbyrån/Emma Wallskog

Henrik von Eckermann avslutade en framgångsrik helg i Stuttgart med en fjärdeplats i FEI Jumping World Cup. Med det gick han upp i ledningen totalt i Världscupen. Wilma Hellström var även hon dubbelnolla i dagens klass och slutade nia.

Världscupen i Stuttgart är ett riktigt getingbo med många av världens bästa ryttare. Av 39 startande ryttare i grundomgången gick hela tretton till omhoppning. 25-årige tysken Richard Vogels häst United Touch S visar en närmast magisk galopp och Richard kan spara tid på att ta bort galoppsprång på mer än en sträcka. Tillsammans var de oslagbara i dagens klass över 1.60-hinder.

Att två ryttare ska hamna på exakt samma hundradel i en omhoppning får betraktas som osannolikt men det hände i Stuttgart, Denis Lynch, Irland och Steve Guerdat, Schweiz fick dela på andraplatsen.

Sedan flög Henrik von Eckermann in på fjärdeplatsen med blott nioåriga Iliana. Hon är snabb och försiktig och ser ut som en riktig framtidshäst.
- Det här är det största hon gjort och hon kan bli laddad på framhoppningen men på banan är hon cool, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.
- Iliana är naturligt snabb men hon är bara nio år så jag får förstås anpassa ridningen efter det, säger Henrik von Eckermann.
Iliana (e Cardento-Gentleman) är uppfödd av hollandsbaserade svenskan Jenny Johansson-Bocken.

Wilma Hellström var felfri i omhoppningen och slutade på nionde plats. Den emellanåt högljudda publiken i Stuttgart störde inte stoet.
- Hon älskar att visa upp sig och när publiken hejar på, säger Wilma Hellström.

Henrik von Eckermann leder nu totalt i Världscupen på 34 poäng, före Kevin Staut (32) och Jur Vrieling (30). Angelica Augustsson Zanotelli (20) ligger på delad sjundeplats och Wilma Hellström (19) på tolfte.

FEI Jumping World Cup, 1.60-hoppning med en omhoppning: 1) Richard Vogel, Tyskland, United Touch S 0+0 fel 35,35 sek 2) Denis Lynch, Irland, Brooklyn Heights 0+0 36,80 2) Steve Guerdat, Schweiz, Dynamix de Belheme 0+0 36,80 4) Henrik von Eckermann, Sverige, Iliana 0+0 37,03 5) Harrie Smolders, Nederländerna, Bingo du Parc 0+0 37,86 6) Kevin Staut, Frankrike, Visconti du Telman 37,90 9) Wilma Hellström, Sverige, Cicci BJN 0+0 41,13

Kompletta resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Världscupen - aktuell ställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pressinformation från FEI

Germany’s Richard Vogel left the best of the best floundering in his wake when winning today’s fifth leg of the Longines FEI Jumping World Cup™ 2022/2023 Western European League on home ground in Stuttgart.
In a thrilling 13-horse jump-off against the clock the 25-year-old athlete, competing in his very first World Cup competition, was sixth to go and steered an incredible course with the 10-year-old stallion United Touch S to break the beam in 35.35 seconds which proved impossible to beat.
It wasn’t for lack of trying however, and when Ireland’s Denis Lynch (Brooklyn Heights) and three-time series champion Steve Guerdat from Switzerland (Dynamix de Belheme) both stopped the clock in 36.80 seconds they shared second place, while the reigning world champion and winner of last week’s leg in Lyon (FRA), Sweden’s Henrik von Eckermann (Iliana), finished fourth.
Today’s result has promoted von Eckermann to pole position on the Western European League leaderboard going into the next round of the 14-leg series in Madrid (ESP) in two weeks’ time.

Publicerad:

Aktuellt