Annons
Annons

Braksuccé för Angelica – vann världscupen i Helsingfors

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegeale.

Hon hann knappt ner från segerpallen efter lördagens GP-seger innan hon fick kliva upp igen. Tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele slog hon till med en perfekt avvägd omhoppning och vann en mäktig seger i världscupklassen.

-Det känns väldigt stort, det är svårt att sätta ord på känslorna, säger Angelica Augustsson Zanotelli.

Hon fick segerjubla redan efter lördagens seger i Helsingfors Grand Prix, men hon sparade det bästa till sist och efter söndagens världscupklass åkte hon från Helsingfors med dubbla storsegrar.

- Går nästan inte att förstå det. Vi är så otroligt glada, säger Angelica Augustsson Zanotelli.

- Vi kallar henne drottningen av Helsingfors! Hon red fantastiskt, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona om sin landslagsryttare som nu tog första världscupsegern sedan 2011 då hon vann på hemmaplan i Göteborg med Mic Mac.

Elva år och tre barn senare står hon på nytt högst upp på världscuppallen.
- Jag värderar den här segern väldigt högt. Det betyder så mycket för hela mitt team. Det har varit mitt mål att ta mig tillbaka och med två segrar som de här får man det bekräftat.

Att vinna deras förtroende är svårt och tar tid, när man känner att man har nått fram är känslan speciell för det är en lång väg dit.

Den svenska superduon, som slutade 14:e i förra årets världscupfinal, gick ut sist i av de tio ekipagen i omhoppningen.
- Med henne måste jag göra min egen plan. Jag vet att hon är snabb men allra viktigast är att hålla henne lugn. Allt stämde, hon var så otroligt fin, säger Angelica.

Precis som 2011 kom segern med ett känsligt sto till vilket banden är starka och känslosamma.
- Ja, Kalinka betyder väldigt mycket. Hon är en speciell häst och man kommer väldigt nära den typen av hästar. Just att vinna deras förtroende är svårt och tar tid, så när man känner att man har nått fram är känslan speciell för det är en lång väg dit.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegeale.

- Jag har hoppats och trott att det finns så mycket i henne. Jag vill göra henne så bra som möjligt och har kämpat så hårt för att det ska bli verklighet. En fantastisk dag är det, säger Angelica Augustsson Zanotelli.

Det är kul för mig som förbundskapten när det går bra, men idag är jag allra mest glad för deras skull.

Hon hyllas stort av sin förbundskapten.
- Hästen hoppade otroligt fint och Angelica red suveränt bra. Jag är väldigt glad för hennes skull, hon har gjort ett fantastiskt jobb med Kalinka. Hon är ju med i landslagets A-trupp och hör verkligen hemma där. Att hon får till den här omhoppningen i en sån här klass betyder mycket för hela teamet. Det är kul för mig som förbundskapten när det går bra, men idag är jag allra mest glad för deras skull.

I nuläget är Verona nästa stopp på världscupen för segerduon.
- Det och finalen på GCT i Prag är planen. Men först ska vi hem och fira med barnen, säger Angelica Augsutsson Zanotelli.

I samma klass slutade Jens Fredricson 23:a och Stephanie Holmén 31:a med Markan Cosmopolit och Flip´s Little Sparrow.

Resultat

Världscupen 1,60-hoppning med omhoppning: 1) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Kalinka van de Nachtegaele, 0+0 fel, 34.13 sekunder 2) Gerrit Nieberg, Tyskland, Blues d´Aveline CH, 0+0 fel, 35.16 sekunder 3) Janne F. Meyer-Zimmermann, Tyskland, 0+0 fel, 35.44 sekunder 23) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit, 8 fel, 68,9 sekunder 31) Stephanie Holmén, Sverige, Flip´s Little Sparrow, 21 fel, 78,07 sekunder

Publicerad:

Aktuellt